UDMR vrea la schimb Ministerul Energiei sau al Agriculturii pentru a ceda Mediul
0Antal Lorant, președinte al Comisiei de energie din Senat și unul dintre liderii UDMR, a precizat că în situația în care PNL și PSD vor cedarea Ministerului Mediului de către Uniune, atunci ei ar vrea în schimb un portofoliu de aceeași „talie”.
„Noi ne-am pregătit, când am zis că facem parte din Coaliție. Ne-am pregătit pentru 4 ani. O guvernare de normalitate este de 4 ani. Noi am venit cu 3 miniștri și un vicepremier. Acum sunt tot felul de discuții, vine rotativa. Unde există un document, un protocol care ar trebui luat în considerare. Dacă vorbim de o guvernare de normalitate, atunci luăm decizii în baza protocolului”, a precizat liderul UDMR, cel care conduce Comisia de energie din Senat, într-o intervenție la Antena 3.
Întrebat dacă UDMR va ceda Ministerul Mediului, după ce PNL și-a exprimat dorința pentru acest portofoliu în ședința Coaliței de luni, Antal Lorant a precizat: „Renegociem pozițiile (nr. - din Guvern) și ajung partidele la decizia că vor Mediul, normal că la renegociere spunem: luați Mediul, haideți să vedem cum primim și noi ministere de această talie. Sunt 2 ministere care ar putea intra în discuție - cel al Agriculturii și cel al Energiei”, a subliniat liderul UDMR.
În final, reprezentantul UDMR a reiterat că formațiunea din care face parte nu ține cu dinții de funcții și ar putea să plece din Coaliție. „Nu ne cramponăm la guvernare cu orice preț. Dacă nu se găsește o soluție, pentru UDMR e variantă și de a pleca de la guvernare”.
Liderul deputaților UDMR a dat cărțile pe față
Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond a declarat luni, despre faptul că PNL vrea să ia Ministerul Mediului deţinut în prezent de Tanczos Barna, la rotaţia premierilor de la sfârşitul lunii, că a aflat astăzi oficial de intenție, până acum a fost pe surse.
Întrebat într-o intervenție la Prima News cum comentează faptul că PNL vrea Ministerul Mediului la rotativa guvernamentală, el a afirmat că au aflat astăzi oficial acest lucru.
„Am aflat astăzi oficial, până acum a fost pe surse. Nu suntem de acord, nu cred că există argumente pertinente care să justifice ca rolul UDMR în guvernare să scadă. Cred că la toate ministerele pe care le-am condus, UDMR şi-a făcut treaba bine”, a spus Csoma Botonad, potrivit news.ro.
El a precizat că, dacă avem o abordare pur matematică, atunci trebuie să ne raportăm la momentul 2021. ”Dacă în 2021 valoarea noastră guvernamentată a fost x plus 1, când USR a ieşit de la fuvernatre, nu cred că acum am valora X minus 1. (..) Nu cred că există argumente pertinente care să justifice ca noi să avem mai puţine ministere şi celealte partide să aibă aceeaşi pondere”, a arătat Botond.
Întrebat ce va face Uniunea în scenariul acesta, Csoma Botond a spus: „Va fi o decizie statutară, dar (..) sunt foarte multe voci care spun că nu ar trebui să ne cramponăm să stăm la guvernare pentru că atunci, în percepţia publică am apărea că vrem să rămânem la ciolan. Pentru că nu se face o evaluare profesională, în acest caz, ci o evaluare de ordin politic şi cu aceasta nu putem să fie de acord şi există foarte multe voci în organizaţia pe care o reprezint care spun că, în atare condiţii, nu ar trebui să stăm. Luăm în calcul şi varianta ieşirii de la guvernare. Eu vă spun care sunt părerile din partid. Nu e o decizie”, a spus reprezentantul UDMR.