Mureșan, îndemn la diplomație în fața Olandei pe aderarea la Schengen: „Un ton agresiv nu s-ar justifica”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a subliniat într-un interviu la RFI că un ton agresiv în fața opoziției Olandei pe tema aderării la Schengen nu s-ar justifica și că liderii români trebuie să folosească dialogul calm. 

Mureșan spune că nu se justifică un ton agresiv față de opoziția Olandei pe aderare FOTO Arhivă
Mureșan spune că nu se justifică un ton agresiv față de opoziția Olandei pe aderare FOTO Arhivă

Eurodeputatul PPE aexplicat la RFI că Siegfried Mureșan subliniază că „toate celelalte state membre ale UE, în afară de Olanda, sunt în momentul de față în favoarea aderării României la Spațiul Schengen”.

Potrivit europarlamentarului, „cele mai mari state ale UE, Germania, Franța, sunt în favoare, două state care în trecut au avut rezerve. Suedia, care are un Guvern nou proeuropean de centru dreapta, din familia Partidului Popular European, o țară de asemenea unde lucrurile nu au fost clare în trecut este în favoare. Finlanda, Belgia, toate celelalte state membre ale UE sunt în favoare și acest lucru nu este puțin, a fost nevoie de multă muncă pentru a ajunge la acest rezultat”.

Eurodeputatul PNL susține că „ceea ce noi trebuie să facem în momentul de față este să ne păstrăm calmul, să folosim toate canalele politice și diplomatice pentru un dialog pozitiv, constructiv cu partea olandeză, să ne prezentăm argumentele”.

„Evident, nu e vremea atacurilor, nu e vremea unui discurs agresiv, belicos, trebuie să muncim ordonat, sustenabil, iar dacă sunt întrebări din partea olandeză, să venim cu răspunsuri care să convingă (...). Nu am văzut o ridicare a tonului nici din partea președintelui României, nici din partea prim-ministrului, nici din partea ministrului Afacerilor Externe sau a ministrului de Interne. Toți oficialii statului român de rang înalt care lucrează la acest dosar au un ton calm, constructiv, instituțiile se află în dialog cu partea olandeză (...). Un ton agresiv nu se justifică”, a mai completat Siegfried Mureșan. 

Întrebat dacă România ar avea șanse mai mari să adere la Spațiul Schengen după alegerile din martie din Țările de Jos, Siegfried Mureșan a subliniat că nu crede că trebuie să amânăm. 

„Nu cred că trebuie să lucrăm pe un scenariu care să prevadă o amânare. De mai mult de zece ani de zile, alte state ale UE ne-au tot spus următorul lucru: dacă punem subiectul pe agenda consiliului de miniștri ai UE și votul va fi negativ, atunci pentru mulți ani de zile de acum încolo nu vom repune subiectul pe agendă și nu veți putea adera. Am acceptat această retorică și au trecut zece ani de zile, cred că e timpul să încercăm să punem subiectul pe ordinea de zi”, a spus liberalul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite