Cacofonie politică la București după rezoluția Olandei pe Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Coaliție și inclusiv în interiorul partidelor componente se cântă pe mai multe voci pe tema rezoluției Parlamentului olandez.

Parlamentul Olandei a adoptat o rezoluție pentru abținerea de la vot FOTO Arhivă
Parlamentul Olandei a adoptat o rezoluție pentru abținerea de la vot FOTO Arhivă

Adoptarea rezoluției privind abținerea Olandei de la votul pentru aderarea României la spațiul Schengen a împărțit părerile în partidele din România, reacțiile liderilor politici fiind variate. În timp ce unii membri ai Coaliției de guvernare au lansat avertismente, alții au căutat să aibă o abordare mai moderată.

Una dintre reacțiile care lansează un avertisment a venit chiar din partea prim-vicepreședintelui PNL, Rareș Bogdan, care a susținut că România își rezervă dreptul să acționeze complet diferit față de cum a făcut până acum. De altfel, liderul euroaleșilor PNL și al delegației române a PPE în Parlamentul European a susținut că Olanda contrazice forul european, care a votat recent cu o susținere largă aderarea României la Schengen, inclusiv cu voturi ale unor euroaleși olandezi. În același timp, deputatul liberal Robert Sighiartău a susținut că votul Parlamentului olandez este o bătaie de joc.

Reacțiile nu au contenit nici de cealaltă parte a Coaliției. În timp ce șeful PSD a transmis că nu va accepta o jignire pentru România, Paul Stănescu a susținut că Olanda subminează ideea solidarității europene.

Ministrul de Interne din Olanda, invitat în România

În același timp, alți lideri ai Coaliției, printre care și premierul Nicolae Ciucă, au ales un discurs mai moderat și diplomat. De altfel, cei care au căutat o abordare mai moderată sunt și cei care încearcă să ducă negocierile ca să salveze situația.

Premierul a declarat că adoptarea rezoluției nu este una îngrijorătoare și a anunțat că ministrul Lucian Bode l-a invitat pe ministrul Afacerilor Interne din Olanda în România pentru a face verificări în ceea ce privește îndeplinirea condițiilor tehnice pentru aderare.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a dat asigurări că votul din Parlamentul olandez, potrivit căruia Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, nu trebuie să provoace panică, argumentând că rezultatul votului a fost unul strâns (85 de voturi pentru și 65 de voturi împotrivă).

O abordare diplomată a avut și eurodeputatul PSD Victor Negrescu, noul vicepreședinte PES, care a susținut că a contactat toți eurodeputații pro-europeni care au exprimat reticență față de aderarea României la Schengen, reușind să schimbe opinia unuia dintre aceștia.

De altfel, rezoluția adoptată de Parlamentul din Olanda nu înseamnă o opoziție clară față de aderarea României la Schengen, ci lasă ușa deschisă negocierilor, fiind condiționat votul din Consiliul Uniunii Europene de niște aspecte ce privesc raportul comisiei tehnice pentru Schengen, dar și un MCV favorabil.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite