Moscheea din Capitală a devenit temă electorală. „Doar dacă Ştefan cel Mare îmi dă dezlegare voi da autorizaţie de construcţie pentru moschee“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mare moschee din Europa va fi ridicată la Bucureşti; Desen realizat de Vali Ivan
Cea mai mare moschee din Europa va fi ridicată la Bucureşti; Desen realizat de Vali Ivan

Candidaţii la Primăria Bucureştiului sunt împărţiţi: unii nici nu vor să audă de ridicarea unei moschei, iar alţii cer referendum, să decidă oamenii.

Într-o ţară majoritar ortodoxă, construirea unei moschei în centrul Bucureştiului a devenit rapid temă electorală, mai ales pentru candidaţii la Capitală, dar şi la Primăria Sectorului 1, aria unde urmează să se ridice centrul religios pentru musulmani, aflat acum la stadiul de autorizaţii, după cum a anunţat chiar preşedintele turc, Recep Erdogan, într-o conferinţă de presă comună cu Klaus Iohannis.

Ludovic Orban, candidatul PNL la Capitală, exclude din start orice posibilitate de a semna un act care să permită construcţia unei moschei. „Nu voi autoriza moscheea lui Ponta. Eu nu m-am operat în Turcia, ca Victor Ponta. Ca primar general trebuie să respecţi voinţa bucureştenilor, iar în toate cercetările pe care le avem, bucureştenii se opun ridicării acestei construcţii. 75% din locuitorii Bucureştiului se opun proiectului“, a afirmat Orban, amintind că Victor Ponta, ca premier, a oferit terenul din apropiere de Romexpo pentru construcţia unei moschei.

Gabriela Firea, candidatul cel mai bine cotat pentru a ajunge primar general, cheamă lumea să decidă. „Dacă bucureştenii vor dori să se construiască o moschee la Bucureşti, administraţia va trebui să facă ceea ce cred aceştia. Mi se pare foarte important ca atât politicienii care au funcţii guvernamentale, cât şi cei care sunt reprezentanţi ai administraţiei publice locale să nu mai ia decizii după cum cred ei înşişi şi familia lor eventual, ci doar după o consultare publică foarte serioasă, după un referendum“, a declarat Firea.

Nicuşor Dan îl contrazice pe Erdogan. Candidatul USB la Bucureşti spune că, până să se treacă la faza de autorizaţie, este nevoie de un plan urbanistic zonal. „Promisiunea mea este că pentru orice intenţie de construire în Bucureşti care înseamnă o excepţie de la ce prevede planul urbanistic general, cum este în cazul de faţă (construirea unei moschei-n.r.), va fi o dezbatere publică reală şi oamenii decid“, a afirmat Nicuşor Dan.

Ciprian Ciucu, candidat independent susţinut de M10, partidul Monicăi Macovei, spune: „Moscheea nu e o prioritate pentru mine. Nici Catedrala Mântuirii Neamului. Prefer să ridic temple cunoaşterii, adică universităţi“.

„O capelă putem , avea fiecare în casă“
Eugen Tomac, candidatul PMP la Primăria Sectorului 1, este cel mai vehement contestatar. „O spun public, asumat şi fără patimă. Nu consider oportună ridicarea celei mai mari moschei din Europa în Sectorul 1 din Bucureşti. Comunitatea musulmană din România îşi poate păstra credinţa şi fără a transforma Bucureştiul într-un loc de pelerinaj pentru musulmanii din toată Europa“, a scris candidatul Tomac pe pagina sa de Facebook. „Când ajung primar, doar dacă Ştefan cel Mare îmi dă dezlegare voi da autorizaţie de construcţie pentru moschee“, a mai adăugat candidatul PMP la Primăria Sectorului 1.

De altfel, Tomac vorbeşte pe aceeaşi limbă cu şeful său de partid, Traian Băsescu. „Aici discutăm de o moschee, ceea ce înseamnă pelerinaj. Ceea ce a oferit Erdogan în schimb a fost o capelă. O capelă putem avea fiecare în casă. Dacă vrea să construiască o moschee, României trebuie să i se dea teren pentru o catedrală, nu pentru un mic loc de rugăciune, care să devină şi loc pentru pelerinaj, adică o adevărată poveste“, a declarat Băsescu, cu trimitere la faptul că Executivul turc va pune la dispoziţia României un teren la Istanbul pentru construirea unei capele creştine, la schimb pentru terenul oferit de Victor Ponta pentru construirea moscheii de la Bucureşti.

Doar dacă Ştefan cel Mare îmi dă dezlegare voi da autorizaţie de construcţie pentru moschee Eugen Tomac, candidat PMP la Primăria Sectorului 1
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite