Monica Macovei arată cum trebuie formulată noua ordonanţă de urgenţă, astfel încât vechea OUG să fie abrogată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o postare pe Facebook, fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, arată cum ar trebui să sune textul ordonanţei de urgenţă care ar urma să abroge „celebra“ OUG nr. 13, care a modificat radical Codul Penal. Monica Macovei insistă că singurul termen pe care Executivul ar trebui să-l folosească este „abrogare“, nu „anulare, revocare, prorogare“.

Redăm integral postarea Monicăi Macovei.

Cum ar trebui să arate noua OUG a Guvernului Grindeanu. Fără ambiguităţi juridice, fără să ne păcălească. Să îi ajutăm să facă noua ordonanţă de urgenţă exact cum le-a cerut poporul.

1. Titlul noii OUG: Ordonanţă de Urgenţă pentru abrogarea OUG 13/2017 (în totalitate) şi modificarea unor dispoziţii din Codul de procedură penală.

Noua OUG trebuie să abroge în totalitate ordonanţa hoţilor-OUG 13/2017. Refuzăm titluri de genul: anulare, revocare, prorogare, etc. Acceptăm numai abrogare.

2. Textul noii OUG:
(a) Articolul 1: “Se abrogă OUG 13/2017”. Toată.
Numai aşa noua ordonanţă de urgenţă (1) împiedică intrarea în vigoarea a modificărilor Codului Penal, programată pentru 9 februarie 2017, şi (2) limitează în timp, până în momentul adoptării noii OUG, a modificărilor la Codul pe Procedură Penală. De la data adoptării noii OUG, modificările Codului de procedură penală nu mai sunt în vigoare. Evident, noua OUG trebuie publicată imediat în Monitorul Oficial, până pe 8 februarie cel târziu şi trimisă în aceeaşi zi Parlamentului.
(b) Articolul 2: “Se modifică următoarele articole din Codul de Procedură Penală (enumerate), după cum urmează:…” şi se scriu, în noua OUG, textele în vigoare înainte de OUG 13/2017 la toate articolele din Codul de procedură penală modificate de OUG 13/2017.
Acest lucru este necesar pentru că, după ce OUG 13/2017 este abrogată în totalitate, trebuie modificate, prin noua OUG, textele din Codul de procedură penală care au intrat deja în vigoare la 1 februarie 2017 şi care astăzi fac parte din Codul de procedură penală.

Este important să ştim că ordonanţa hoţilor - OUG 13/2017 va fi oricum dezbătută şi supusă votului în Parlament şi, ca să se îndeplinească voinţa sutelor de mii de români care protestează de 5 zile, ea trebuie respinsă de ambele camere ale Parlamentului. Protestele nu trebuie să se încheie înainte de respingerea OUG 13/2017 de Parlament. Ca să nu ne păcălească.

După respingerea definitivă a ordonanţei hoţilor - OUG 13/2017, se va dezbate în Parlament noua OUG promisă, redusă la modificările aduse Codului de procedură penală, deja intrate în vigoare şi care trebuie modificate prin noua OUG. Aceasta trebuie să fie ordinea.

Pe scurt, OUG 13/2017 trebuie abrogată în întregime tot prin OUG si de acest Guvern. OUG 13/2017 va fi oricum dezbătută şi votată de Parlament şi trebuie respinsă. Noua OUG, dacă conţine prevederile pe care le-am enumerat mai sus, ar trebui să fie adoptată.

Pe viitor, orice prevedere din modificările aduse Codului penal şi Codului de procedură penală, care pune în aplicare, în mod exact, şi nu mincinos, decizii ale CCR, va trebui făcută prin proiecte de legi, supuse unor dezbateri publice reale.

În ceea ce priveşte proiectul de graţiere, depus în Parlament în procedură de urgenţă, trebuie retras de Guvern, pentru că CEDO nu a cerut niciodată graţierea ca soluţie la condiţiile proaste de detenţie din unele penitenciare, ci a cerut îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, accesul real la îngrijire medicală sau eliminarea abuzurilor asupra deţinuţilor. În niciun caz o decizie pilot a CEDO nu va obliga România la plata unor despăgubiri, ci îi va da un termen de rezolvare a problemelor sistemice existente de peste 20 ani în Romania. Amintiţi-vă de decizia pilot împotriva României pe proprietate, unde nu s-au dispus despăgubiri, ci luare de măsuri pentru o legislaţie şi practică unitare şi coerente

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite