Cresc mizele în Coaliție. Negocieri complexe pentru comasare de alegeri și funcții de top

0
Publicat:

PSD și PNL nu sunt pe aceeași frecvență privind comasarea alegerilor, negocierile urmând a fi intensificate în următoarele săptămâni, dar sunt băgate în joc și funcțiile cele mai importante din stat pentru noile discuții.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax

Un consens între cele două partide ale Coaliției privind comasarea unui rând de alegeri, pentru că e neclar la ce variantă s-ar putea ajunge, e încă departe de un rezultat favorabil pentru ambele formațiuni. După discuțiile de marți, între Marcel Ciolacu și șefii de filiale județene, social-democrații păreau înclinați să spună „da“ la o comasare a localelor cu europarlamentarele, dar voiau să știe și întreg calendarul electoral. Însă declarația lui Nicolae Ciucă privind faptul că ideea comasării localelor cu europarlamentarele nu vine din PNL, ca și cum preferința pentru desfășurarea mai multor scrutinuri în același timp venea de la PSD, i-a nemulțumit. Prin urmare, social-democrații nu au mai dat vreun vot privind comasarea, fiind așteptate propuneri concrete de la PNL. Mai mult, decizia anunțată de Marcel Ciolacu a fost că niciun parlamentar PSD nu va vota vreun proiect de lege referitor la comasare sau decalare de alegeri.

Cele mai importante funcții

În schimb, social-democrații au punctat că așteaptă să vadă ce vor liberalii mai exact de la anul electoral 2024. La rândul lor, liberalii au dat un mandat flexibil președintelui, secretarului general și prim-vicepreședinților să poarte negocierile pentru comasare și nu doar. Pentru că la discuții ar urma să fie puse în joc și mai multe funcții de top din România. Potrivit unor surse de la conducerea PNL, va fi o negociere și pe o împărțire politică a funcțiilor de președinte, premier, primar al Capitalei, comisar european, președinte al Camerei și șef al Senatului. Liberalii vor susținere pentru funcția de președinte, la fel ca și social-democrații. Potrivit surselor liberale, un om ca Ciucă s-ar ține de cuvânt și ar numi un premier PSD. În schimb, în privința atitudinii PSD cu un președinte de țară sunt sceptici. Prin urmare, liberalii ar fi de acord cu un raport de 4 funcții PSD, 2 PNL, unde liberalii au președintele și șefia unei Camere.

Iar aceste funcții ar fi negociate deocamdată pe următorul ciclu electoral, nu pe zece ani. Mai mult, Marcel Ciolacu a precizat că e o „idee foarte bună” o înțelegere pe rocadă la prezidențiale, pe modelul celei a premierilor, însă să fie cu mandat complet, de cinci ani, pentru șeful statului, nu întrerupt.

Cu toate acestea, negocierea principală e pe comasarea unor alegeri. Varianta care pare să prindă contur e comasarea europarlamentarelor cu localele, liberalii fiind deja pregătiți cu ce modificări ar trebui să treacă în luna februarie. Surse liberale susțin că nu le este teamă că CCR ar putea respinge demersul. HG privind alegerea autorităților locale odată cu aleșii din Parlamentul European ar trebui dat cel mai târziu spre finalul lui martie, adică pe 25.

Scandal în Parlament

Nu a lipsit scandalul din Legislativ. Parlamentarii și colaboratorii parlamentari ai AUR, în frunte cu George Simion, au dat buzna la grupurile parlamentare ale celor două partide din Coaliție. Prima dată a fost luat la țintă PSD, unde Simion a și intrat la sala de grup. Persoana care i-a cerut să plece și a început o ceartă cu Simion a fost Alfred Simonis, șeful interimar al Camerei Deputaților. În trecut, cei doi și-au adresat vorbe grele, cu numeroase injurii. De această dată, Simion l-a numit „securist pitic”, în timp ce Simonis s-a abținut de la un răspuns cu aceeași monedă.

Simion și echipa AUR au mers să boicoteze și grupul parlamentar al PNL. Aproximativ 20 de minute au blocat ușa și au cerut să vină Nicolae Ciucă la discuții. Până la urmă, în absența apariției șefului PNL, cei de la AUR au plecat, dar nu înainte de un moment tensionat Florin Roman-George Simion. Roman l-a oprit pe Simion și l-a provocat la o candidatură pentru o funcție în județul Alba, iar dacă va pierde, să iasă din politică. Pariul politic nu a mai fost făcut.

Ciolacu solicită informații despre Simion în Ucraina și Rep. Moldova

Disputa Simion-PSD s-a mutat și la alt nivel. Marcel Ciolacu a confirmat miercuri faptul că va face solicitări oficiale la cele mai importante instituții din Republica Moldova și Ucraina pentru a primi detalii despre decizia acestor state privind interdicția de intrare a lui Simion pe teritoriul lor. „Voi adresa această cerere să ştiu la prim-miniştri. Dacă dânşii doresc, ei sunt furnizori de informaţie. Nu sunt eu. E un respect interstatal. Dacă dânşii doresc să facă aceste informaţii publice, m-aş bucura. Dacă ele există. Staţi să vedem. Dar presupun că există două decizii, că nu are voie în Republica Moldova şi nu are voie în Ucraina. Ceva a stat la baza acestor decizii”, a punctat premierul, care a precizat că el nu ar putea să facă publice aceste date.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite