Mircea Geoană: România şi Republica Moldova pot reprezenta, împreună, o adevărată Poartă a Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană, senator PSD FOTO Marian Iliescu
Mircea Geoană, senator PSD FOTO Marian Iliescu

Cu o săptămână înainte de momentul semnării Acordului de Asociere şi Liber Schimb dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, a avut loc Forumul UE – Moldova 2014.Senatorul PSD Mircea Geoană, Înalt Reprezentant al Guvernului, a cerut oficialilor europeni să sprijine organizarea unei conferinţe a donatorilor internaţionali pentru Republica Moldova.

Printre participanţi s-au mai aflat Gerd Mueller - Ministrul Federal pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică din Germania, Iurie Leancă - Prim-ministru al Republicii Moldova, Igor Corman – Preşedintele Parlamentului din R. Moldova, Pirkka Tapiola - Şeful delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, precum şi reprezentanţi ai mediului de business, politic şi al societăţii civile din Germania, România, Polonia şi Republica Moldova.

“Participarea unor puternice delegaţii guvernamentale, parlamentare şi academice din Germania, România şi Polonia, principalii parteneri europeni ai Republicii Moldova, arată sprijinul total şi concret pentru direcţia europeană a Republicii Moldova, în pofida presiunilor şi intimidărilor la care această ţară este supusă şi, cel mai probabil, va fi supusă în continuare din partea Federaţiei Ruse”, a declarat Mircea Geoană.

Totodată, Înaltul Reprezentant al Guvernului României a subliniat faptul că “România şi Republica Moldova pot reprezenta, împreună, o adevărată Poartă a Europei, prin care mărfurile, oamenii, ideile şi capitalul să circule înspre şi dinspre actuala piaţa europeană şi, în curând, piaţa de liber schimb transatlantică, pe Noul Drum al Mătăsii. Bunăstarea, progresul şi dezvoltarea urmează calea comerţului şi cooperării.”

UE, mai activă

Mai mult, Mircea Geoană a atras atenţia asupra faptului că Uniunea Europeană trebuie să fie mult mai activă în a sprijini suplimentar economia Republicii Moldova. “Finanţarea coridorului IX pan-european, care leagă Istanbulul de Helsinki, trecând prin estul şi nordul României, prin Republica Moldova, Ucraina şi Polonia, refăcând vechiul drum al lui Ştefan cel Mare şi al Mariei Tereza, este astăzi din nou de actualitate. La fel de importantă este şi susţinerea proiectelor transfrontaliere, a finanţării unor puncte comune româno-moldovene de trecere a frontierei de tip Schengen, după modelul de pe graniţa dintre Polonia şi Ucraina, începând cu Sculeni, Stânca Costeşti, Giugiuleşti şi Ungheni, dar şi la Sighet şi Vicovu de Sus cu Ucraina.”

“Fie că este vorba de interconectarea sistemelor energetice şi a infrastructurilor prin România către Europa, fie că este vorba de investiţii aducătoare de locuri de muncă, soarta europeană a Republicii Moldova trece şi printr-o relaţie puternică cu România. Fondul de Investiţii România-Moldova pe un model folosit deja de Polonia, propus de Institutul Aspen România, poate să aducă resurse suplimentare pentru investiţii în energie şi infrastructuri critice pentru cele două economii”, a mai subliniat Mircea Geoană.

Cu această ocazie, Mircea Geoană a cerut sprijinul oficialilor europeni de a sprijini iniţiativa discutată cu premierul Leancă, de a organiza o conferinţă a donatorilor internaţionali pentru Republica Moldova. “După modelul reuşit al Georgiei, Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul Guvernului de la Bucureşti, a propus organizarea unei conferinţe internaţionale a donatorilor pentru Republica Moldova, în cursul lunii octombrie.”
 

Citeşte şi:

Înregistrările potrivit cărora Mircea Băsescu ar fi primit bani pentru a interveni în favoarea lui Bercea Mondial, făcute publice

Miercuri seara, postul de televiziune Antena 3 a făcut publice înregistrări audio-video din care rezultă că Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondial să scape de închisoare, iar şeful statului ar fi ştiut despre acest demers. De asemenea, joi dimineaţă, fratele preşedintelui a precizat că înregistrările difuzate sunt scoase din context şi nu se vrea decât atragerea preşedintelui într-un scandal mediatic.

Traian Băsescu, vizibil afectat de scandalul Bercea Mondial: Între frate şi Justiţie, aleg consolidarea Justiţiei

Preşedintele Traian Băsescu a reacţionat după ce Antena 3 a prezentat  miercuri seară mai multe stenograme în care numele preşedintelui apărea în scandalul dintre Bercea Mondial şi Mircea Băsescu. Vizibil afectat, seful statului a declarat că nu a intervenit în niciun fel în procesul lui Sandu Anghel (Bercea Mondial) şi, în final, cu vocea uşor tremurând, a spus că nu va interveni nici acum să-şi apere fratele.

Ponta: Băsescu ar trebui să demisioneze în urma scandalului în care este implicat fratele său


Premierul Victor Ponta i-a cerut, joi, preşedintelui Traian Băsescu să demisioneze  pentru a apăra ideea independenţei justiţiei în cazul fratelui său, Mircea Băsescu, şi a familiei lui Bercea Mondial.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite