Ministrul Justiției: Rezonez cu îngrijorările colegilor referitoare la tendința de supraimpozitare a veniturilor din profesiile liberale
0Ministrul Justiției susține că rămâne o susținătoare a profesiilor liberale și va urmări cu atenție ceea ce i-au semnat cei din Baroul Brașov cu privire la tendința de supraimpozitare a veniturilor din profesiile liberale.
„Am fost și rămân o susținătoare a profesiilor liberale! De aceea rezonez cu îngrijorările transmise de către colegii din Baroul Brașov referitoare la tendința de supraimpozitare a veniturilor din profesiile liberale. Baza veniturile din activități independente ar urma, astfel, să fie supuse plății cotei CASS la o bază neplafonată, calculată la venitul realizat, ceea ce ar dubla sarcina fiscală. Voi urmări cu multă atenție subiectul, pentru că nu este în regulă să fie inechitate socială sau o discriminare nejustificată în raport cu alte categorii de contribuabili”, a transmis Alina Gorghiu, într-o postare pe Facebook.
Ministrul Justiției s-a arătat „plăcut suprinsă” și de dialogul purtat cu reprezentanții magistraților din Brașov: „Analize obiective legate de justiție la nivel teritorial, teme la zi și propuneri constructive”.
„Noul nomenclator al specializărilor expertizei tehnice judiciare, numărul necesar de asistenți judiciari, dar și decizia CCR pe legea pensiilor s-au regăsit pe agenda discuțiilor”, a adăugat ministrul Justiției.
Alina Gorghiu a precizat că persoanele cu care a discutat astăzi i-au transmis că „își doresc să rămână în profesie, însă provocările actuale trebuie rezolvate cu maturitate, cu măsuri bune”.
„Livrarea unui act de justiție eficient pentru justițiabil rămâne obiectivul principal”, a punctat ministrul Justiției.
Legea pensiilor speciale, parțial neconstituțională
Curtea Constituţională a României, prin șeful instituției,a anunțat că legea privind pensiile speciale este parțial neconstituțională, fiind mai multe articole problematice. Prin urmare, proiectul e retrimis în Parlament.
Șeful CCR, Marian Enache, a anunțat că proiectul de lege privind pensiile speciale este parțial neconstituțională, fiind mai multe aspecte problematice. Unele articole din legea pensiilor speciale sunt neconstituționale, a precizat Marian Enache, fiind necesară corectarea actului normativ. Printre argumentele oferite sunt cele legate de probleme la baza de calcul, recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată, unde nu pot fi impuse prevederi care afectează în sensul diminuării veniturilor, lipsa de claritatea a bazei de impunere pentru aplicarea impozitării suplimentare de 15%. „Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament, a subliniat Marian Enache.