Ministrul Justiției anunță discuții cu magistrații despre grila de salarizare

0
Publicat:

Ministrul Justiției a anunțat că pe 17 august va avea o „amplă discuție” cu procurorul general, șefa Înalte Curți de Casație și Justiție, șeful Consiliului Superior al Magistraturii și ministrul Muncii despre salarizarea din sistemul de justiție.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției FOTO: Inquam Photos
Alina Gorghiu, ministrul Justiției FOTO: Inquam Photos

„Vă dau o ştire în premieră – în data de 17 august va avea loc o discuţie pe care am acceptat-o şi eu împreună cu procurorul general, şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele CSM, şeful Parchetului General, cu ministrul Muncii o discuţie absolut necesară pe grila de salarizare pe sistemul de justiţie”, a afirmat Alina Gorghiu, potrivit News.ro.

Alina Gorghiu a subliniat că discuția este absolut necesară și a punctat că sistemul de justiție „a avut destul de multe lucruri grele de depășit în ultimii ani”.

„Îmi doresc ca discuţiile să fie constructive, să avem un dialog constructiv, echilibrat, care să permită acestui sistem de justiţie să îşi desfăşoare activitatea la standardele pe care trebuie să le desfăşoare”, a completat ministrul Justiției, potrivit sursei citate.

Crema Justiției, atacuri la adresa Coaliției pe tema pensiilor speciale

Cei mai importanți judecători și procurori au lansat atacuri la adresa Coaliției, nemulțumiți de forma adoptată a Legii pensiilor speciale, care va reduce din veniturile magistraților, dar va crește și vârsta de pensionare.

Din start, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, a subliniat că există tensiuni între puterea judecătorească și celelalte două puteri: executivă și legislativă. 

Corina Corbu s-a declarat nemulțumită de faptul că majoritatea dezbaterilor au fost pe tema banilor pentru pensiile magistraților. „Am convingerea că orientarea dezbaterilor publice doar spre aspectele pecuniare ținând de statutul judecătorului ar fi total eronată, indiferent de perspectiva pe care am adopta-o. Problemele sistemului judiciar sunt extrem de complexe și au nevoie de o abordare multilaterală, pentru care dialogul și cooperarea loială între puterile statului sunt esențiale. Orice perturbare a echilibrului relativ în care s-a aflat sistemul judiciar va produce consecințe nu doar asupra judecătorilor sau a celorlalte categorii de personal din cadrul acestuia, dar, în egală măsură, asupra cetățenilor și a societății înseși”, a subliniat Corbu.

Mesajul lui Alex Florența, procurorul general al României, a fost unul mai dur. Conform lui Alex Florența, modificările făcute de Parlament practic anulează prevederile din Statutul magistraților referitoare la asigurarea unor condiții pentru aceștia, date fiind interdicțiile. Florența a vorbit atât de posibile pensionări în masă, dar și de reticența tinerilor în a mai veni în sistemul de Justiție.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite