Sporul pentru condiții periculoase și vătămătoare, limitat la 1.000 de lei. Ce alte beneficii se suspendă sau dispar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ordonanța-trenuleț a Guvernului Ciolacu, prin care sunt decise numeroase măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, este prinsă și limitarea sporului de 15% pentru condiții periculoase și vătămătoare, la 1.000 de lei.

Liderii Coaliției de guvernare FOTO Mediafax
Liderii Coaliției de guvernare FOTO Mediafax

Prevederile lit. a), ale art.1, alin.(1) din Capitolul VI Reglementări specifice personalului din cultură, Anexa III - Familia ocupațională de funcții bugetare „cultură“ se modifică și va avea următorul cuprins: (1) În raport cu condițiile în care se desfășoară activitatea, pot fi acordate personalului salarizat, cu respectarea prevederilor legale, următoarele categorii de sporuri: a) pentru condiții periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;”, arată ordonanța/

2. Prevederile lit. a) ale art.10, cap. II – Sporuri și alte drepturi din Anexa nr. VII - Reglementări specifice personalului din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor și a celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, din cele aflate în coordonarea prim ministrului, precum și din cele aflate sub controlul Parlamentului din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului finanțat din fonduri publice publicată în Monitorul Oficial al României nr. 492 din 28 iunie 2017 se modifică și se completează după cum urmează: a) pentru condiții periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective”, mai prevede actul normativ.

„3. Prevederile alin.(1), Articolului 1, Punctul B - Reglementări specifice funcționarilor publici Capitolul I, Anexa VIII - Familia ocupațională de funcții bugetare „administrație“ se modifică și se completează cu următorul conținut: (1) Funcționarii publici beneficiază de un spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat”, mai regăsim în actul normativ.

Cine ar fi afectați

Surse din administrație au precizat că măsurile de plafonare a unor sporuri, eliminarea normei de hrană și altă măsuri din această ordonanță încep să afecteze bugetarii care primesc un salariu de bază brut care pleacă de la 7.000-8.000 de lei. 

De altfel, unele sporuri pentru condiții vătămătoare erau foarte mari. De exemplu, președintele CCR primește un spor pentru condiții vătămătoare de 4.449 de lei. Un prim-magistrat asistent de la CCR primește un spor pentru condiții vătămătoare de 3.726 lei.

Însă și la Parlament există asemenea sporuri mari. Secretarul general al Camerei Deputaților are un spor brut pentru condiții vătămătoare de 3029 lei, iar un director 2058 lei. La nivel ministerial, un director din Ministerul Justiției ajungea la un singur spor de 3.750 de lei. Practic, un spor pentru condiții vătămătoare depășea un salariu minim aflat în plată. 

O altă măsură care ține cont de nivelul veniturilor este cea legată de eliminarea voucherelor de vacanță pentru cei care încasează un salariu net de peste 5.850 de lei.  Personalul din Ministerul Justiţiei cu atribuţii de coordonare şi control şi cel care efectuează lucrări în legătură cu activitatea penitenciarelor, cu excepţia funcţionarilor publici cu statut special, beneficiază de un spor la salariul de bază, respectiv indemnizaţia de încadrare, de până la 5%, spor care în 2024 se va suspenda.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite