Ministrul Justiţiei, după răspunsul Comisiei de la Veneţia: „Un aviz favorabil mult aşteptat.” Când se va desfiinţa SIIJ

0
0
Stelian Ion, ministrul Justiţiei FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Stelian Ion, ministrul Justiţiei FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Stelian Ion, ministrul Justiţiei, a afirmat, după punctul de vedere transmis de Comisia de la Veneţia cu privire la desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), că „este un aviz favorabil mult aşteptat”. El a anunţat că săptămâna aceasta sau cea viitoare, va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru desfinţarea Secţiei.

„Comisia de la Veneţia a emis avizul favorabil desfiinţării SIIJ. Este un aviz favorabil mult aşteptat. Am sesizat Comisia de la Veneţia pentru că în Parlament proiectul guvernului a întâmpinat anumite dificultăţi şi au existat păreri contradictorii. Dacă s-ar fi mers pe varianta propusă în Guvern, dacă am fi adoptat această lege fără garanţii suplimentare şi fără alte discuţii, până la această oră,  SIIJ ar fi fost istorie. Odată cu desfiinţarea secţiei, să nu se creeze alte impedimente în actul de justiţie, să nu se creeze instituţii care să creeze blocaje în actul de justiţie”, a precizat ministrul.

El a subliniat că, pentru cei care se străduiau să salveze acestă secţie, să aducă argumente că ar trebui ajutată şi nu desfiinţată, să spună că Guvernul trebuie să sprijine activitatea în cadrul secţiei, e foarte clar ce spune Comisia.

„Ne felicită pentru desfiinţarea SIIJ. Comisia de la Veneţia a criticat de la bun început înfiinţarea secţiei, dar argumentele au fost ignorate de decidenţii de la acel moment. Secţia trebuie desfiinţată. Este nevoie de garanţii suplimentare pentru magistraţi? Răspunsul dat de Comisie e foarte clar. Amendamentele introduse în Camera Deputaţilor reprezintă nişte imunităţi care ar arunca o umbră de îndoială asupra actului de justiţie. Aceste garanţii suplimentare sunt criticate de Comisia de la Veneţia şi se recomandă eliminarea imunităţilor”, a declarat Stelian Ion.

În opinia sa, este foarte clar şi rezultă acest lucru neechivoc din avizul Comisiei de la Veneţiei, că trebuie refăcută competenţa DNA, Diicot şi a altor unităţi de parchet: „Ce facem cu dosarele de la SIIJ? Se restabileşte situaţia anterioară”.

Când va fi desfiinţată SIIJ

„Cum Parlamentul a înfiinţat această secţie, o şi poate desfiinţa. Dacă s-a propune desfiinţarea SIIJ cu restabilirea situaţiei anterioare, acest lucru nu poate fi neconstituţional. Revine Parlamentului acest rol de politică în privinţa administrării justiţiei. Având aceste chestiuni lămurite după multe luni, Parlamentul se poate întruni în sesiune extraordinară. Mulţumesc premierului Cîţu pentru sprijin. Proiectul a fost blocat în Parlament. Varianta corectă e cea propusă de Guvern şi acesta e mesajul pe care îl duc miercuri în coaliţie. Dacă nu săptămâna aceasta, săptămâna viitoare e de aşteptat o sesiune extraordinară pentru desfiinţarea SIIJ”, a anunţat Stelian Ion.

Întrebat în legătură cu faptul că liderul PNL Ludovic Orban l-a criticat că a cerut acest răspuns de la Comisia de la Veneţia şi nu s-a consultat în coaliţie, Stelian Ion a răspuns: „Cred că avizul primit confirmă că sesizarea Comisiei de la Veneţia a fost o idee corectă. Dacă mergeam cu acel demers, odată cu desfiinţarea SIIJ, se crea un mecanism incorect. Mai bine mai aştepţi o lună fără să creezi alte probleme, decât să te grăbeşti şi să creezi imunităţi suplimentare. În această privinţă,Orban s-a înşelat şi a fost o idee bună sesizarea Comisiei de la Veneţia. Important e cum facem modificările la legile justiţiei. Dacă acest proiect e trecut cu brio, este de aşteptat ca şi pe viitor şi celelalte proiecte să fie trecute la fel. Nu vrem doar să punctăm că ne facem că facem refomă, ci reforma trebuie făcută efectiv. Comunicarea cu Comisia de la Veneţia este foarte importantă şi ne-am asumat-o prin programul de guvernare”.

Vezi şi: Recomandările Comisiei de la Veneţia

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri