Comisia de la Veneţia, despre superimunitatea magistraţilor: „Plângerile împotriva lor trebuie analizate de un parchet obişnuit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia de la Venetia. Imagine: EPA-EFE
Comisia de la Venetia. Imagine: EPA-EFE

Trimiterea în judecată a magistraţilor numai cu avizul CSM introduce un nou tip de inviolabilitate pentru judecători şi procurori, arată Comisia de la Veneţia, într-un aviz cu privire la desfiinţarea Secţiei Speciale. Comisia se referă la amendamentele pe care Camera Deputaţilor le-a introdus în proiectul de desfiinţare a SIIJ, care au produs puternice reacţii din partea asociaţiilor magistraţilor.

Într-un aviz adoptat în cadrul sesiunii sale plenare din 2-3 iulie, Comisia de la Veneţia emite mai multe recomandări autorităţilor române cu privire la proiectul de lege de desfiinţare a SIIJ, se arată într-un comunicat remis „Adevărul”.

Avizul a fost solicitat de ministrul justiţiei din România şi acoperă atât proiectul de lege adoptat de guvern, cât şi versiunea modificată adoptată de Camera Deputaţilor, pe care Senatul o are în vedere acum.

„Comisia de la Veneţia salută intenţia autorităţilor române de a reforma sistemul judiciar, care include un pas esenţial în desfiinţarea SIIJ şi le încurajează să continue reforma lor mai largă a sistemului judiciar. Deşi Comisia de la Veneţia a criticat înfiinţarea SIIJ în două avize adoptate în 2018 şi 2019, avizul emis astăzi subliniază că, după trei ani de desfăşurare a cazurilor, desfiinţarea acesteia nu ar trebui luată cu uşurinţă” se aratăîn comunicatul Comisiei de la Veneţia.

Comisia de la Veneţia a făcut o serie de recomandări autorităţilor din România pe tema desfiinţării SIIJ, care vizează, preponderent, amendamentele introduse în proiectul de lege de către parlamantari.

Iată recomandările Comisiei de la Veneţia:

  • Articolul 4 din Amendamentele Camerei Deputaţilor ar trebui eliminat, deoarece introduce un nou tip de inviolabilitate pentru judecători şi procurori în cadrul unui domeniu extrem de sensibil - urmărirea penală - care depăşeşte cu mult imunitatea funcţională.
  • Articolul 6 din Amendamentele Camerei Deputaţilor nu ar trebui urmărit. Acest articol prevede o nouă competenţă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), acordând secţiunii relevante a CSM competenţa exclusivă de a decide cu privire la acţiunile în materie penală împotriva judecătorilor şi procurorilor. Comisia de la Veneţia consideră că procedurile penale care nu intră în sfera imunităţii funcţionale nu ar trebui să intre în competenţa CSM şi ar trebui să fie aduse direct în faţa instanţelor de judecată fără examinarea prealabilă a CSM.
  • Plângerile părţilor vătămate, care sunt adesea plângeri penale, formulate de persoane private împotriva judecătorilor şi procurorilor, ar trebui să fie tratate de către parchetul obişnuit şi ar trebui considerate ca o chestiune urgentă care are nevoie de reformă.

Comisia de la Veneţia, sesizată de ministrul Justiţiei

Pe 29 martie, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat că va solicita Comisiei de la Veneţia pentru un aviz în legătură cu proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie.

În luna martie, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) cu mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, susţinut şi de UDMR, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

Două asociaţii profesionale ale magistraţilor – Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie – au criticat acest amendament, susţinând că avizul pe care CSM trebuie să-l dea la trimiterea în judecată a procurorilor şi judecătorilor reprezintă un privilegiu inadmisibil, iar acest filtru va fi văzut de societate ca o „superimunitate”.

Asociaţiile susţin că încuviinţarea prealabilă din partea unui organ administrativ este incompatibilă cu valorile statului de drept, deoarece reprezintă „un privilegiu inadmisibil” şi un filtru pentru ca magistraţii să nu poată fi anchetaţi penal, ceea ce va asigura impunitate, fapt de neconceput în societăţi democratice stabile.

Ministrul Justiţiei a precizat că a sesizat Comisia de la Veneţia, în special din cauza amendamentului introdus în Camera Deputaţilor la proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei Speciale. Compromisul din Coaliţie a prevăzut ca magistraţii să nu poată fi trimişi în judecată dacă nu există avizul obligatoriu al CSM. Stelian Ion a criticat acest amendament, chiar dacă a recunoscut că a trebuit să accepte compromisul, în caz contrar Secţia Specială nu putea să fie desfiinţată.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite