Ministrul Justiţiei anunţă că va propune în următoarea sesiune parlamentara sesizarea privind proiectul de desfiinţare a SIIJ şi modificarea legilor Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catalin Predoiu FOTO Facebook Catalin Predoiu
Catalin Predoiu FOTO Facebook Catalin Predoiu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, într-o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene privind ridicarea MCV, că a fost analizată situaţia întârzierilor înregistrate în 2021 în realizarea obiectivelor şi că ministerul pe care îl conduce va propune Guvernului sesizarea Legislativului privind proiectul de desfiinţare a SIIJ şi modificarea legilor Justiţiei pe parcursul următoarei sesiuni parlamentare.

„Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut astăzi, 13 decembrie 2021, o întâlnire de lucru aplicată, la nivel tehnic, online cu reprezentanţii Comisiei Europene. Întâlnirea a analizat stadiul îndeplinirii recomandărilor cuprinse în Raportul MCV, publicat la 8 iunie 2021, şi a avut loc în continuarea discuţiilor desfăşurate la Bruxelles, la sfârşitul săptămânii trecute, cu Vera Jourova, vicepreşedinta Comisiei Europene şi cu Didier Reynders, comisarul pentru Justiţie”, informează un comunicat al Ministerului Justiţiei. 

Sursa citată mai arată că „la întâlnire au participat din partea Comisiei William Sleath, director în cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene, Julien Mousnier, şef de unitate în cadrul Secretariatului General al Comisiei şi Maria Arsene, reprezentanta Comisiei Europene la Bucureşti. Din partea Ministerului Justiţiei, alături de ministrul Cătălin Predoiu, a participat Mădălina Manolache, director în cadrul Direcţiei Afaceri Europene şi Drepturile Omului.

Potrivit comunicatului de presă, ministrul Justiţiei a discutat cu liderii europeni asupra obiectivelor întîrzierii obiectivelor pentru ridicarea MCV. „Cu această ocazie, au fost trecute în revistă întârzierile înregistrate pe agenda MCV în 2021 şi perspectivele de recuperare a acestora în 2022. Subiectele de interes pentru reprezentanţii Comisiei Europene au fost: desfiinţarea SIIJ, modificarea legilor justiţiei, a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu şi reprezentanţii Comisiei au dezbătut aspectele tehnice ale obiectivelor MCV, precum şi diferitele modalităţi de realizare, ca şi calendarul posibil de îndeplinire a acestor obiective”, a mai transmis Ministerul

Am trecut în revistă situaţia întârzierilor înregistrate în 2021 în realizarea obiectivelor MCV, în special desfiinţarea SIIJ şi adoptarea legilor Justiţiei, precum şi diferitele proiecţii tehnice de recuperare a acestora în 2021. Ministerul Justiţiei îşi va îndeplini toate obligaţiile aflate în competenţa sa legală pentru realizarea acestor obiective. MCV poate fi realizat în măsura în care voinţa politică exprimată în programul de guvernare va fi transformată în voturi în Parlament pentru proiectele de lege cu care Guvernul îl va sesiza în domeniul MCV. MJ va coopera loial şi transparent în continuare cu CSM şi Comisia Europeană pentru realizarea obiectivelor MCV. MJ va propune guvernului sesizarea Parlamentului cu proiectul legii de desfiinţare a SIIJ şi modificarea legilor Justiţiei pe parcursul sesiunii parlamentare care va începe la 01.02.2022”, a declarat Cătălin Predoiu la finalul reuniunii, potrivit sursei citate. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite