Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: „Evoluția numărului de fapte penale aflate în legătură cu drogurile este alarmantă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alina Gorghiu a atras atenția asupra numărului mare de cazuri penale care au legătură cu drogurile. Ministrul Justiției vrea să inițieze o campanie de informare pe „Legea Anastasia”, astfel încât să fie înțeleasă de toată lumea.

Alina Gorghiu Foto: Arhivă Adevărul
Alina Gorghiu Foto: Arhivă Adevărul

Legea Anastasia, care a intrat în vigoare de la 13 iulie, spune că șoferii care se urcă la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor ori fără permis de conducere și fac accidente mortale trebuie să fie condamnați la pedepse cu executare.

 „Legile nu ar trebui să fie adoptate după necazuri în societate, ci ar fi bine să legiferăm ca să putem împiedica anumite fapte, pentru a putea preveni o anumită conduită. Legea Anastasia, denumită în memoria unei fetițe spulberate de o mașină pe 1 iunie 2022, este Legea nr. 213/2023 pentru completarea art. 91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal și a intrat în vigoare la 13 iulie 2023. Ea prevede faptul că pentru infracțiuni de ucidere din culpă, când aceasta a fost săvârșită ca urmare a conducerii unui vehicul fără permis sau conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihoactive nu se va putea dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere”, a precizat Alina Gorghiu.

Legea a fost inițiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc şi de senatorul PNL Daniel Fenechiu.

Faptul că legea Anastasia nu este destul de cunoscută arată că nu s-a vorbit destul despre această modificare foarte importantă a legislației. Este necesar să existe campanii de informare pe acest subiect, pentru a ne asigura că efectul de descurajare al acestor prevederi legislative este atins”, a mai spus Alina Gorghiu. 

Jumătate dintre cei aflați în evidența serviciilor de probațiune au fost condamnați pentru infracțiuni la regimul circulației

Ministrul Justiției a atras atenția asupra numărului mare de victime ale accidentelor rutiere și de evoluția cazurilor privind consumul de droguri.

În România este un număr foarte mare de victime ale accidentelor rutiere iar, pe de altă parte, evoluția numărului de fapte penale aflate în legătură cu drogurile este alarmantă. În momentul de față, circa jumătate dintre cei aflați în evidența serviciilor de probațiune sunt persoane condamnate pentru infracțiuni la regimul circulației, în special ”Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” (art.336 CP) și ”Conducerea unui vehicul fără permis de conducere” (art.335 CP). De asta Parlamentul a și modificat legea, pentru că vedem toți ce tragedii aduc astfel de accidente: familii distruse, destinele frânte ale unor tineri, costuri materiale pentru acoperirea prejudiciilor, tratamente medicale sau proceduri judiciare”, suține Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu, despre tragedia de la 2 Mai

Întrebată dacă „Legea Anastasia” va fi aplicată în cazul tragediei de la 2 Mai, în care Vlad Pascu, un tânăr în vârstă de 19 ani, a accidentat mortal două persoane, Alina Gorghiu a precizat:

Ca ministră a justiției, am o obligație de rezervă referitoare la cazurile concrete dar vă pot spune că orice faptă penală comisă după intrarea în vigoare a unei legi cade sub incidența acesteia”.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite