Ministrul Ghinea: nu există consens în coaliţie pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ghinea vrea eliminarea tuturor pensiilor speciale. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Cristian Ghinea vrea eliminarea tuturor pensiilor speciale. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro că nu ar trebui să existe pensii speciale şi că toată lumea trebuie să primească pensie în funcţie de contributivitate. Ghinea a transmis că nu există consens în coaliţia de guvernare pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale.

Ministrul Ghinea a transmis că va exista o lege privind pensiile speciale, aceasta fiind prevăzută şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), însă nu este clar ce categorii de pensionari speciali vor fi păstrate.

„În PNRR spunem că vom avea o lege pe acest subiect şi că vom încerca să aducem cât mai multe dintre ele în linie cu contributivitatea. Nu spunem categoria asta, categoria asta. Câtă vreme nu avem consens în coaliţie, nu am vrut să punem. Nu există o aliniere în coaliţie, încercăm să ajungem la o aliniere", a spus Ghinea, conform Hotnews.ro.

Acesta a precizat că eliminarea pensiilor speciale reprezintă o temă dezbătută de coaliţie, dar pentru care nu se găsesc soluţii. Ministrul Ghinea consideră că este nedrept să existe mulţi oameni care ies anticipat la pensie, cu pensii care nu sunt legate de contributivitate.

Cu toate acestea, există anumite categorii, precum militarii, care nu au avut contribuţie la sistemul de pensii: „Atunci, se poate face un calcul cât a avut salariul, cam cât ar fi trebui să contribuie la sistemul de pensii şi să-i plăteşti acea contribuţie”, a spus Ghinea.

Potrivit acestuia, un militar ar trebui să primească pensie în funcţie de cât a fost plătit, însă nu în funcţie de ultimele salarii.

„Cei mai mulţi dintre foştii militari înţeleg această logică. Şi acolo este o diferenţă foarte mare între un ofiţer care a ieşit strict pe bază de vârstă cu un ofiţer cu grad superior care şi-a umflat salariul în ultimele şase luni şi a ieşit cu ultimul salariu la pensie. Un militar care a avut un salariu anume dat de statul român, solda, ar trebui să primească pensie proporţional cu acea soldă. Ce nu este ok este să ieşi cu o pensie raportată la ultimele salarii", a mai declarat Ghinea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite