Ministrul George Ivaşcu, mustrat în Comisia pentru cultură din Cameră: Puteam să comunicăm mai mult. Scuzele nu sunt suficiente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul George Ivaşcu. FOTO Inquam Photos
Ministrul George Ivaşcu. FOTO Inquam Photos

George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a fost prezent marţi la şedinţa Comisiei pentru cultură, unde a fost audiat referitor la evenimentele organizate pentru celebrarea Centenarului. Aceasta a fost prima lui prezenţă în faţa comisiei căreia ar trebui să prezinte lunar un raport al activităţii. A fost mustrat de unii deputaţii pentru că a ignorat comisia timp de 8 luni, dar şi pentru felul în care s-a prezentat.

Înainte de a trece în revistă realizările de la preluarea mandatului privind Centenarul - de la semnarea unui document programatic, reorganizarea Departamentului Centenar la alegerea/ selectarea proiectelor, Ivaşcu s-a scuzat pentru că a absentat la trei audieri la care a fost invitat: prima dată, a fost deschiderea Bookfest, a doua oară se afla la Timişoara pentru a se întâlni cu juriul programului Capitala Europeană a Culturii 2021, iar a treia oară se afla la Alba Iulia, unde stabilea termeni de montare a monumentului dedicat Centenarului.

Marţi, el a fost audiat în Comisie în legătură cu gestionarea bugetului destinat evenimentelor organizate cu ocazia Centenarului, criteriile de selecţie a proiectelor ce vor fi finanţate din bugetul destinat Centenarului, precum şi modul în care Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a organizat, până la această dată, desfăşurarea manifestărilor, a acţiunilor şi a proiectelor de aniversare a Centenarului Marii Uniri.

După alocarea celor 150 de milioane de lei pentru finanţarea de proiecte propuse de unităţile administrativ-teritoriale (UAT), instituţiile centrale şi organizaţii non-guvernamentale, Ivaşcu a spus că au apărut la adresa MCIN mai multe reproşuri în spaţiul public şi a răspuns: „Ministerul nu organizează, el doar finanţează”.

Ministrul a precizat că au fost aprobate în Comitetul interministerial, în total, 643 proiecte din 363 de localităţi, dintre care 167 - propuse de instituţii centrale (50 milioane lei), 362 - propuse de UAT (50 milioane lei) şi 114 - de ONG-uri, în valoare de 45,52 milioane de lei. O nouă sesiune este în pregătire, pentru restul de aproximativ 5 milioane de lei.

Până acum este vorba, între altele, despre 111 spectacole, 93 de festivaluri, 90 de expoziţii, 95 de monumente, 51 de editări de carte, 23 de ceremonii şi 21 de investitii (case memoriale), 18 turnee, 16 concerte, 9 proiecte cinematografice, din care două sunt realizate deja de TVR, şi 6 pachete comemorative.

În curs de realizare se află 108 investiţii în case memoriale şi plachete, între altele, până în 2020.

Pe judeţe, Ivaşcu a spus că cele mai multe proiecte, 21, au fost propuse şi vor fi organizate în Alba, fiind urmat de Arad (11) şi Argeş (8). Amplasarea monumentului de la Alba Iulie, finalizată pe 25 noiembrie

După o prezentare de aproximativ 40 de minute, preşedintele comisiei, deputatul PNL Gigel Ştirbu, i-a cerut lui Ivaşcu să încheie, iar ministrul a afirmat că are veşti importante despre monumentele de la Alba Iulia şi Arad.

El a spus că „Monumentul Marii Uniri” de la Alba Iulia are dimensiuni impresionante - 22 metri -, că anul trecut au fost alocaţi prin Legea 246 suma de 18,8 milioane lei, pentru „plata autorului şi realizarea amplasării” (10,3 milioane de lei) şi 8, 5 milioane de lei „pentru Cosiliul Local Alba Iulia, în vederea realizării”. Pentru deblocarea situaţiei, el a declarat că a întreprins mai multe vizite la Alba Iulia, unde a renegociat cu autorul. El a explicat că acest contract nu exista, aşadar întreaga documentaţie a fost refăcută.

În urmă cu 7 săptămâni au început lucrările efective, în trei locuri diferite, a anunţat Ivaşcu. A fost turnată fundaţia, au fost transportate primele elemente ale monumentului, iar la fabrica de la Simeria „se lucrează continuu”. Va fi gata pe 25 noiembrie, a punctat ministrul.

La Arad, monumentul va avea 24 metri. Sculptorul Florin Codre a primit 10 milioane lei în 2010, însă şi în acest caz Ministerul Culturii a întâmpinat blocaje. Litigiul este pe cale să fie soluţionat, a mai spus Ivaşcu. MCIN a fost nevoit să facă demersuri pentru a obţine de la ORDA, care deţine drepturile, decizia de amplasare a monumentului. Monumentul trebuie transportat de la Călăraşi la Arad.

Legat de aceste monumente, Ştirbu a precizat: „V-am atras atenţia legat de situaţia că la 1 decembrie nu vom avea monumentele inaugurate. Veţi fi principalul vinovat, dacă se întâmplă asta. Iar dacă vor fi, nimeni nu vă va acorda nici măcar mulţumiri. Asta este!”

USR-istul Iulian Bulai a susţinut, făcând şi o demonstraţie, o comparaţie vizuală, că monumentul de la Alba Iulia are forma logo-ului Facebook, însă trebuie avut în vedere că acest concurs a fost finalizat în 1993.

Întrerupt de telefonul care i-a sunat, el a precizat - susţinut de Ieremia - că există bani alocaţi din buget pentru montarea lor, nefiind însă foarte convins.

Deputatul PMP Emil Paşcan i-a adresat lui Ivaşcu: „Nu se poate să nu fiţi ruşinat! Aveţi cei mai mulţi secretari de stat pe care i-a avut un ministru al Culturii până acum şi, cu toate asta, nu există o comunicare. (...) V-am cerut public o demisie de onoare, pentru că eu cred că ceea ce caracterizează azi ministerul e incapacitatea”.

De aceeaşi parte, Iulian Bulai (USR) a spus: „Apreciez scuzele, dar scuzele nu sunt suficiente pentru a repara această lipsă de comunicare”. El este de părere că disproporţia este prea mare între mediul urban şi rural privind organizarea de evenimente de Centenar.

Ivaşcu a subliniat că rolul Ministerului Culturii a fost doar să primească din teritoriu propuneri: „Cine a fost interesat, a trimis”.

George Ivaşcu a fost întrebat şi despre Legea medaliilor. A dat asigurări că până la 1 decembrie, ea va fi finalizată. Ministrul a menţionat că va fi discutată în şedinţa Biroului permanent care va avea loc miercuri şi că propuneri vor fi înaintate către Administraţia Prezidenţiale şi Parlamentul României.

În final, ministrul Ivaşcu s-a declarat mulţumit de audiere şi de întâlnirea cu deputaţii şi a mărturisit că îşi doreşte să revină. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite