Ministrul francez de Externe: „Dorim să extindem Schengen. Suntem într-o dispoziţie favorabilă pentru România” | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul francez Jean-Yves Le Drian a susţinut, joi, o conferinţă de presă comună cu omologul său român, Bogdan Aurescu. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Ministrul francez Jean-Yves Le Drian a susţinut, joi, o conferinţă de presă comună cu omologul său român, Bogdan Aurescu. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă alături de Bogdan Aurescu, omologul său român, că Franţa doreşte extinderea spaţiului Schengen, în contextul în care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

„Este important să ne controlăm împreună frontierele, spiritul Schengen. Libera circulaţie presupune controlul strâns al frontierelor, una nu merge fără cealaltă. Este esenţial să putem reforma Schengen, mai întâi pentru a consolida guvernarea şi a face în aşa fel încât mecanismele de control să fie riguroase şi consolidate în toate dimensiunile lor. Dorim să obţinem, în cursul preşedinţiei franceze, extinderea Schengen. Suntem într-o dispoziţie foarte favorabilă în această privinţă pentru România, Bulgaria şi Croaţia”, a transmis ministrul francez pentru Europa şi afaceri externe, Jean-Yves Le Drian. 

Cât despre situaţia tensionată de pe Flancul estic, ministrul francez de Externe a transmis: „Am amintit omologilor că puteau să conteze pe susţinerea Franţei, că ne aflăm alături de ei prin intermediul forţelor (...) atât în beneficiul Estoniei şi Letoniei, cât şi în beneficiul României. Luăm situaţia foarte în serios, mijloacele folosite de Rusia sunt fără precedent în istoria recentă şi ne lasă să ne aşteptăm la toate situaţiile posibile. Am amintit şi ruşilor că orice acţiune directă şi agresivă în Ucraina va duce la sancţiuni imediate şi trebuie să continuăm această pregătire a sancţiunilor în sânul UE. Am invitat Rusia să continue dialogul în toate structurile pertinente pentru că este singura modalitate de a ajunge la detensionare durabilă”. 

„Nu se poate spune că prezenţa militară în România este o provocare pentru Rusia”

Le Drian a mai precizat că prezenţa militară franceză anunţată în România nu poate fi considerată „o provocare” de către Rusia, ci doar respectarea angajamentelor pe care ţara sa trebuie să le onoreze. Întrebat dacă Rusia va vedea decizia Franţei drept o „provocare“, şeful diplomaţiei de la Paris a răspuns: „Nu cred că se poate spune că aceasta este o provocare, nu facem decât să răspundem la angajamentele pe care trebuie să le onorăm în contextul NATO".

Ministrul Bogdan Aurescu a găzduit o rundă de consultări, în format hibrid, a miniştrilor afacerilor externe ai statelor din Formatul Bucureşti 9 (B9) cu ministrul francez pentru Europa şi afaceri externe, Jean-Yves Le Drian. Participarea oficialului francez, după cum a precizat ministrul Aurescu, vine pe fondul anunţului preşedintelui Emmanuel Macron privind disponiblitatea Franţei de a trimite trupe militare în România.

Vezi şi: Aurescu: „Ceea ce se întâmplă la Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră. Rusia continuă să maseze trupe în proximitatea Ucrainei” | VIDEO

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite