Ministrul Dezvoltării, Ion Ştefan, a aprobat prin minister fonduri de un milion de lei pentru propria firmă. Reacţia demnitarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Stefan FOTO gov.ro
Ion Stefan FOTO gov.ro

Ministrul Dezvoltării Ion Ştefan a aprobat, în trei tranşe, în perioada decembrie 2019 - iulie 2020, suma totală de 1.099.864 de lei pentru societatea la care este asociat - SC Balcanic Prod SRL, arată o investigaţie Libertatea. Contactat de ziarişti, acesta a declarat că „nu are nicio firmă”, cu toate că aceasta apare în declaraţiile de avere şi de interese publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor.

UPDATE Ion Ştefan a venit cu explicat într-o replică pe Facebook că nu se află în vreun conflict de interese şi respinge insinuarea că ar fi acordat finanţare în mod preferenţial şi explică că nu se află în niciun conflict de interese.

Firma Balcanic Prod SRL, deţinută de ministrul dezvoltării şi lucrărilor publice, liberalul Ion Ştefan, beneficiază de fonduri de la instituţia pe care acesta o conduce – peste un milion de lei din decembrie 2019 şi până astăzi, plătiţi în trei tranşe, conform documentelor de pe site-ul ministerului, relatează Libertatea.

Proiectul finanţat inclusiv din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, a demarat în 2017, iar Balcanic Prod SRL s-a înscris pentru finanţare care viza „achiziţionarea de echipamente, crearea unui loc de muncă şi participarea la un târg internaţional”. 

Astfel, firma în care ministrul Ion Ştefan este asociat ar urma să primească aproape 4 milioane de lei din bani europeni, nerambursabili, până la finalul proiectului. Conform site-ului monitoruldevrancea.ro, contractul a fost semnat în 2018, în luna aprilie, fiind încheiat între firmă şi Ministerul Dezvoltării. În decembrie 2019, potrivit datelor de pe site-ul ministerului, firma lui Ion Ştefan a primit de la minister bani în patru tranşe: 12.243 de lei, 2.160 de lei, 274.489 de lei şi 48.439 de lei.

Programul Operaţional Regional 2014-2020 este unul dintre programele prin care România poate accesa fonduri europene şi este gestionat de Ministerul Dezvoltării. Unul dintre segmentele programului este îmbunătăţirea competitivităţii IMM-urilor, pe axa prioritară 2, unde se încadrează şi firma ministrului dezvoltării.

Conform prevederilor incluse în modelul de contract al POR 2014-2020, beneficiarii trebuie să respecte o serie de reguli în cazul achiziţiilor pe care le fac pentru firmă, urmând ca, ulterior, Ministerul Dezvoltării să decidă dacă decontează sau nu banii cheltuiţi. 

Contactat de Libertatea, ministrul a declarat doar: „N-am nicio firmă, eu sunt ministru!” şi a închis telefonul. 

Cu toate astea, societatea respectivă apare în declaraţia de avere şi de interese publicată de liberal în luna iunie pe site-ul Camerei Deputaţilor.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite