Ministrul Culturii, despre acuzațiile de plagiat la adresa lui Bode: Demisia este o decizie personală

0
Publicat:

Lucian Romașcanu susține că Lucian Bode și Partidul Național Liberal sunt cei care trebuie să decidă o eventuală demisie a ministrului de Interne în urma scandalului de plagiat în care este implicat.

Romașcanu susține că o eventuală demisie a lui Bode este o decizie personală FOTO: Inquam Photos
Romașcanu susține că o eventuală demisie a lui Bode este o decizie personală FOTO: Inquam Photos

„Nu vreau să mă pronunţ despre un coleg din Guvern şi nu am făcut-o niciodată, decât laudativ. Este o decizie personală, demisia, iar politic este o decizie a Partidului Naţional Liberal. Nu vreau să mă implic, este absolut decizia lui”, a afirmat Lucian Romaşcanu întrebat dacă, în opinia sa, Lucian Bode ar trebui să-şi dea demisia în urma deciziei Comisiei de Etică din cadrul Universităţii din Cluj Napoca”, a declarat ministrul Culturii într-o intervenție la Prima TV.

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai susține că suspiciunile de plagiat din teza de doctorat a ministrului Lucian Bode se confirmă. Comisia ii solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării).

În urma deciziei Comisiei de Etică a UBB, purtătorul de cuvânt al PSD a declarat că așteaptă o decizie fermă a liberalilor.

„Este problema PNL, ei trebuie să definească foarte repede cum se poziționează față de această problemă. Suntem într-o coaliție, sunt provocări multe, astea trebuie să se întâmple. Cred că este tema PNL să vină extrem de repede cu un răspuns la această chestiune”, susține Radu Oprea, pentru „Adevărul”.

Răspunsul lui Bode

Ministrul a reacționat în urma deciziei Comisiei de Etică a UBB și susține că „metoda de citare folosită este în deplină concordanță cu standardele academice de la momentul susținerii tezei în 2018”.

„Este o realitate pe care o voi repeta ori de câte ori va fi nevoie. Sintagma „profund viciată” e o apreciere subiectivă a Comisiei, o judecată de valoare goală de semnificație academică, cât timp normele au fost respectate”, a completat Bode.

De asemenea, minsitrul Afacerilor Interne a subliniat că: „În ultimii ani, teza mea de doctorat a parcurs absolut toate etapele de analiză și a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare. Aceasta a fost verificată anti-plagiat de către Universitatea Babeș-Bolyai și de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar ambele instituții, în mod oficial, au certificat autenticitatea lucrării. Este o altă realitate pe care o voi aminti, public, de câte ori va fi necesar”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite