Ministra Justiției propune „Legea 2 Mai”: traficanții de droguri să nu mai poată primi pedepse cu suspendare

0
Publicat:

Alina Gorghiu a venit ideea unei legi similare cu „Legea Anastasia”, care să prevadă că traficanții de droguri trebuie condamnați la închisoare cu executare, fără posibilitatea pedepselor cu suspendare.

Alina Gorghiu, ministra Justiției FOTO Arhivă/Facebook A.Gorghiu
Alina Gorghiu, ministra Justiției FOTO Arhivă/Facebook A.Gorghiu

Gândiți-vă la o lege similară cu „Legea Anastasia”, căreia să îi zicem legea 2 Mai, prin care pentru traficul de droguri de mare risc, traficanții să nu mai beneficieze de suspendare, ci doar de pedepse cu executare”, a afirmat Gorghiu, într-un interviu la DIGI24. „Sigur, denunți pe cineva, îți reduce pedeapsa, dar nu ajungi la suspendare”, completat reprezentanta PNL.

Numele de „Legea 2 Mai”, dat de Gorghiu pentru această propunere legislativă, vine de la accidentul produs în 19 august, la ieșirea din stațiunea 2 Mai, când Vlad Pascu, un tânăr de 19 ani care consumase mai multe tipuri de droguri, a accidentat mortal 2 tineri și a rănit alți 3, apoi a fugit de la locul accidentului.

Ministra Justiției a explicat faptul că în luna martie au fost modificate pedepsele pentru traficanți și că acestea sunt acum aproape la fel de mari ca cele pentru omor. „Pedepsele sunt între 3 și 10 ani, între 10 și 20 de ani, similare cu infracțiunea de omor. Problema este următoare: uneori aceste pedepse sunt înjumătățite, pentru că această lege prevede posibilitatea ca traficantul să facă un denunț în etapa urmăririi penale, să livreze un alt traficant de droguri, să dea informații pentru identificarea altora, astfel încât să beneficieze de reducerea de pedeapsă. Și atunci e posibil ca instanța să-i dea pedeapsă cu suspendare”, a punctat Gorghiu.

Ce prevede Legea Anastasia

„Legea Anastasia”, adoptată recent, prevede ca persoanele care au comis accidente mortale sub influența drogurilor și a alcoolului nu mai pot beneficia de suspendare, ci vor fi condamnate la închisoare cu executare.

Nu e singurul demers contra traficanților și consumatorilor de droguri. Senatorul PSD, Robert Cazanciuc, a anunțat că a venit cu o propunere legislativă pe acest domeniu. 

„Am depus, astăzi, așa cum am promis public, un proiect legislativ menit să prevină și să combată cu mai mare fermitate și eficiență traficul de droguri, care a luat o așa amploare în ultimul timp încât am ajuns să asistăm la din ce în ce mai multe drame în societatea noastră, inclusiv la tragedii pe șosele țării. Sunt vizate mai multe legi care operează în domeniul combaterii traficului de droguri.

1. Dreptul de a mai conduce vehicule va fi interzis pe o perioadă de până la 10 ani în cazul depistării șoferilor sub influența drogurilor sau alcoolului. În plus, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi amânată.

2. Se vor majora pedepsele privind și finanțarea faptelor ce au legătură cu traficul și consumul de substanțe psihoactive.

3. Produsele psihoactive, mijloacele de producere a lor, banii, valorile sau orice alte bunuri dobândite prin valorificarea produselor vor fi confiscate.

4. Folosirea minorilor în derularea de operațiuni cu substanțe psihoactive va fi o circumstanță agravantă în săvârșirea infracțiunilor privind traficul de doguri.

5. Va fi redusă la maxim durata în care consumatorii vor intra în programe de consiliere pentru a evita tragedia de la 2 Mai, al cărei autor a refuzat, la 17 ani, să urmeze asistența de specialitat”, a explicat, într-o postare pe Facebook, Robert Cazanciuc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite