Ministerul Mediului vrea concursuri pentru ocuparea funcțiilor vacante, deși angajările la stat sunt înghețate

0
0

Ministerul Mediului solicită, printr-un memorandum aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, aprobarea să poată organiza concursuri pentru funcțiile vacante, deși angajările la stat sunt înghețate. 

Tanczos Barna vrea ca ministerul său să poată angaja oameni FOTO Inquam Photos
Tanczos Barna vrea ca ministerul său să poată angaja oameni FOTO Inquam Photos

Conform prevederilor articolului unic din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 80/2022 privind reglementarea unor măsuri în domeniul ocupării posturilor în sectorul bugetar, cu completările ulterioare, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția posturilor unice sau a organizării de concursuri sau examene pentru ocuparea acestora cu aprobarea prin memorandum aprobat în ședința Guvernului, explică Ministerul Mediului, fondul problemei sale, de a ajuns să depună un memorandum prin care cere permisiune pentru organizarea de concursuri.

„În prezent, structura are 17 posturi de execuție vacante și pentru o bună funcționare și implementare a țintelor din Planului naţional de redresare şi rezilienţă, aferente Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, este necesară ocuparea cât mai urgentă a acestora”, se arată în memorandum, referindu-se la structura dedicată implementării PNRR, care are 63 de posturi, din care 17 neocupate.

Ministerul Mediului vine cu explicații referitoare și la altă structură. „În data de 14 aprilie 2016, Guvernul României a semnat cu reprezentanții Băncii Mondiale, Acordul de Împrumut nr. 8597-RO pentru Finanțarea Adițională a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN), în valoare de 48 de milioane de Euro, ratificat prin Legea nr. 46/2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 243/07.04.2017, care este derulat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Unitatea de Management al Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (UMP-CIPN). Structura personalului UMP-CIPN cuprinde 21 de posturi (18 specialiști si 3 personal de susținere), după cum urmează: director, director financiar, doi economiști, director achiziții, doi specialiști achiziții, un specialist senior monitorizare & evaluare, un specialist tehnic monitorizare ex-post, un coordonator tehnic al componentei 1, un coordonator instituțional al componentelor 2&3, șase specialiști tehnici (din care cel puțin doi ingineri constructori, un specialist în agricultură și împăduriri și un specialist politici asiguratorii), consilier juridic, asistent de proiect și doi șoferi”, explică instituția.

În prezent, de la această ultimă structură ar fi vacante nu mai puțin de opt posturi, iar Ministerul Mediului ar vrea să le ocupe.  „Ocuparea celor opt posturi din schema de personal aprobată pentru Finanțarea Adițională a Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți este esențială pentru continuarea implementării și finalizarea cu succes a tuturor activităților prevăzute în cadrul Proiectului ce este prevăzut a se încheia în data de 30.06.2023, fără asigurarea unei structuri de personal corespunzătoare, închiderea cu succes a Proiectului fiind imposibilă”, mai arată inițiatorii memorandumului.

Mai mult, Ministerul Mediului nu cere organizarea de concursuri doar pentru instituția propriu-zisă, dar și pentru alte entități din subordine. „ Ca urmare, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor propune aprobarea Memorandumului cu tema: Aprobarea organizării concursurilor pentru ocuparea unor posturi vacante din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și instituțiilor din subordine/coordonare”, se arată la finalul notei de fundamentare a documentului pus pe masa Guvernului.

Singurul minister care a mai cerut derogări, în urmă cu câteva luni, a fost cel al Educației.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite