Mesajul lui Adrian Năstase transmis de fiul său: Am sentimentul că descopăr, tot mai des, simptomele unei noi maladii contemporane - pierderea libertăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta, Ion Iliescu, Andrei Năstase şi Dana Năstase 
participă la lansarea cărţii "Exerciţii de libertate", scrisă de Adrian 
Năstase, în cadrul Târgului Interrnaţional de Carte Gaudeamus  FOTO 
Mediafax
De la stânga la dreapta, Ion Iliescu, Andrei Năstase şi Dana Năstase participă la lansarea cărţii "Exerciţii de libertate", scrisă de Adrian Năstase, în cadrul Târgului Interrnaţional de Carte Gaudeamus  FOTO Mediafax

Andrei Năstase, fiul cel mare al lui Adrian Năstase, a citit, sâmbătă, la târgul de carte Gaudeamus, unde a avut loc lansarea cărţii „Exerciţii de libertate”, scrisă de fostul premier, un mesaj din partea autorului, în care acesta susţine că trebuie să facem exerciţii de libertate pentru a opri simptomele unei maladii contemporane - pierderea libertăţii.

„Am învăţat de-a lungul anilor că exerciţiile de libertate sunt la fel de necesare precum exerciţiile de gimnastică (...). După 22 de ani de politică, am realizat că, treptat mi-am îngrădit singur libertatea. Am încercat să ascund faţă de familia mea, faţă de voi suferinţele, umilinţele, trădările acestor ani. Cineva cu un destin politic apropiat de al meu, fostul prim-ministru francez Alain Juppé se întreba, aşa cum mă întreb eu: >>Am decăzut oare într-atât încât curajul de a-ţi asuma libertatea şi propriile acte să fie considerate un semn de insuportabilă aroganţă şi insensibilitate?”, susţine Adrian Năstase în mesajul care a fost citit de fiul său, Andrei.

În mesajul transmis de fostul premier, acesta vorbeşte despre o nouă „maladie” şi anume, pierderea libertăţii.

„Am sentimentul că descopăr, tot mai des, simptomele unei noi maladii contemporane - pierderea libertăţii. Devenim prizonieri ai băncilor prin creditele pe care le luăm, ceea ce spunem se înregistrează şi se stochează pentru diverse eventualităţi, locurile prin care ne deplasăm sunt identificate prin GPS, cardurile bancare arată cât şi pe ce cheltuim, datele biometrice şi cipurile din documente se transformă în ţinte pe un eşichier mondial. Descopăr cu neplăcere că România a început să fie un fel de cuib de cuci, în care pacienţii se bat între ei, izolându-se de lumea din afară. Există oare soluţii de evadare? Eu cred că da”, a punctat fostul prim-ministru.

„De aceea, aşa cum facem exerciţii de gimnastică, trebuie să facem şi exerciţii de libertate. Este ceea ce eu propun de ani de zile prin aceste editoriale. Nu aştept miracole, politica inspiră în continuare repulsie şi fascinaţie. Ea poate fi şi un auto-vaccin la ceea ce ni se întâmplă (...). Îndrăznesc să formulez un îndemn: >>Ocupaţi viitorul<<”, a susţinut Năstase.

Andrei Năstase a prezentat mesajul tatălui său şi le-a spus celor prezenţi că există o carte cu file albe în care persoanele care doresc îi pot transmite „câteva cuvinte pe hârtie" lui Adrian Năstase. „Este de fapt cartea celorlalţi pentru Adrian Năstase", a mai spus Andrei Năstase.

La eveniment a participat, pe lângă soţia şi fiul cel mare al fostului premier, şi Ion Iliescu, fost Preşedinte al României. Acesta a declarat că „o notă comună" a analizelor lui Năstase este referirea la preşedintele Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite