Meleşcanu, întâlnire cu şeful diplomaţiei Statelor Unite. Subiectul combaterii corupţiei, omis de informarea făcută de MAE. Ce spune Departamentul de Stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Meleşcanu şi Mike Pompeo. FOTO U.S. Embassy Bucharest
Teodor Meleşcanu şi Mike Pompeo. FOTO U.S. Embassy Bucharest

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a discutat, luni, la Washington, cu ministrul de Externe al României, Teodor Meleşcanu, despre „importanţa eforturilor României de a combate corupţia care-i subminează instituţiile democratice şi promovează influenţa nocivă a adversarilor”, potrivit Departamentului de Stat. În schimb, MAE a omis să amintească de tema corupţiei şi a subliniat că s-au discutat teme care ţin de relaţiile bilaterale.

„Cei doi au vorbit în special despre agresiunea rusească în zona Mării negre şi rolul României în ceea ce priveşte securitatea şu stabilitatea Mării Negre. De asemenea, ei au discutat de importanţa eforturilor României de a combate corupţia care-i subminează instituţiile democratice şi promovează influenţa nocivă a adversarilor“, se arată în comunicatul Departamentului de Stat. 

De asemenea, pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA la Bucureşti sunt subliniate trei subiecte: „agresiunea Rusiei la Marea Neagră; importanţa combaterii corupţiei, rolul României în asigurarea securităţii regionale  - au fost printre temele discutate de 🇺🇸 secretarul de stat Mike Pompeo cu ministrul  român de externe, Teodor Meleşcanu“. 

Altfel au prezentat întrevederea oficialii români. „Cei doi oficiali au abordat o gamă largă de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, subliniind interesul şi eforturile comune ale ambelor guverne, român şi american, pentru dezvoltarea şi intensificarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. Ministrul român a subliniat importanţa vizitelor bilaterale la nivel înalt la Washington şi Bucureşti pentru dezvoltarea relaţiei bilaterale. Discuţia a vizat de asemenea o evaluare a priorităţilor de securitate transatlantică, în anticiparea reuniunii ministeriale dedicată aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Atlanticului de Nord. Ministrul Teodor Meleşcanu  a apreciat parteneriatul strâns cu Statele Unite în domeniul securităţii, scoţând în evidenţă rolul strategic al României şi al cooperării româno-americane în asigurarea unei abordări integrate a măsurilor de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO. Totodată şeful diplomaţiei române a accentuat importanţa consolidării angajamentului american şi aliat pentru securitatea regiunii Mării Negre“, se arată în comunicatul MAE. 

„Şeful diplomaţiei române a punctat realizările Preşedinţiei române a Consiliului UE şi agenda pentru a doua parte a mandatului, inclusiv aspecte referitoare la Parteneriatul Estic, Asia Centrală şi Balcanii de Vest. De asemenea, a subliniat abordarea României de relevare a substanţei pozitive a cooperării dintre UE şi SUA. Ministrul afacerilor externe, a adus în discuţie candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, arătând că este un obiectiv major al politicii externe române. A prezentat candidatura României la un loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU şi a evidenţiat experienţa tradiţională a ţării noastre în sistemul ONU.  Au mai fost discutate eforturile regionale şi globale în problematica neproliferării, combaterii terorismului şi ameninţărilor asimetrice de securitate, secretarul de stat american remarcând contribuţiile importante ale României în cadrul organizaţiilor şi mecanismelor internaţionale, dar şi expertiza de înaltă ţinută a specialiştilor şi profesioniştilor români. De asemenea, a fost discutată intensificarea cooperării bilaterale în domeniul energiei“, a completat partea română, menţionând că la întrevedere  au mai fost prezenţi ambasadorul României la Washington, George Maior, subsecretarul de stat pentru afaceri politice, David Hale şi asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene, Philip Reeker. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite