Marile partide de la guvernare ocolesc problema traseismului politic

0
Publicat:

În pragul rotativei și în pregătirea șirului de alegeri din 2024, traseismul politic ar putea lua amploare, mai ales în cadrul Coaliției. În timp ce în teritoriu politicienii au început deja să migreze de la un partid la altul, PNL şi PSD ignoră problema.

Peste 50 de parlamentari și-au părăsit partidul în actuala legislatură FOTO Inquam Photos
Peste 50 de parlamentari și-au părăsit partidul în actuala legislatură FOTO Inquam Photos

În contextul apropierii alegerilor din 2024, dar și a rotativei guvernamentale, mutările pe harta politică prevestesc o repetare a istoriei, adică migrarea politicienilor de la un partid la altul.

De la începutul anului până în luna martie, în PNL s-au înscris 50 de membri noi, cel mai recent intrat în rândurile liberalilor fiind deputatul George Paladi, care a părăsit PSD. Lui i s-au alăturat şi alţi colegi din filiala PSD Brăila: primarul comunei Viziru, Ana Cornelia Măcrineanu, primarul comunei Chiscani, Costică Coja, şi consilierul judeţean Daniela Bordea.

Un alt comunicat anunța la începutul lunii martie transferul mai multor membrii AUR Piatra Neamț în filiala PNL. De altfel, și fostul copreședinte USR-PLUS Ionuț Meraru a ales să se alăture filialei liberalilor din Neamț.

Ce spun PNL și PSD

Contactat de „Adevărul”, purtătorul de cuvânt al PSD a evitat să comenteze problema traseismului politic, susținând că nu este o prioritate pentru români, iar liderii guvernamentali trebuie să se concentreze pe alte probleme. „Ar trebui să ne concentrăm la guvernare, pe problemele reale”, a declarat social-democratul Radu Oprea, pentru „Adevărul“.

Purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe, a afirmat într-un răspuns pentru „Adevărul” că subiectul nu a fost discutat până acum în conducerea PNL, amintind însă că „traseismul primarilor este sancționat prin lege”.

Reprezentantul liberalilor a subliniat că „primarii care schimbă partidul și demisionează din partidul de pe lista căruia au fost aleși își pierd mandatul”, iar „legea trebuie respectată”.

Mutări pe bandă rulantă în Parlament

PNL pare cea mai atractivă formațiune politică pentru aleșii din Legislativ, fiind formaţiunea unde s-au transferat cei mai mulţi parlamentari în actuala legislatură, adică patru, pe lângă cele două partide noi rupte din PNL și USR, respectiv Reper şi Forţa Dreptei.

Plecarea fostului șef Ludovic Orban și înființarea Forței Drepte a adus PNL şi o pierdere de nu mai puțin de 14 aleși pentru liberali. Un alt deputat ales pe listele PNL, Dumitru Flucuș, a ales să plece în AUR. Alţi doi aleși PNL ai Camerei Deputaților, Rodica Luminița Barcari și Nicolae Giugea, au schimbat partidul de două ori, întorcându-se între liberali după ce, initial, plecaseră la Forța Dreptei.

Din PSD au plecat în total patru deputați, cu tot cu parlamentarul care a aderat la PNL. Dumitru Coarnă și Aurel Bălășoiu au fost demiși, cel din urmă contestând însă decizia. Nu în ultimul rând, deputatul Florea Daniel a demisionat la finalul anului trecut, continuând activitatea ca parlamentar neafiliat.

Alți patru parlamentari afiliați PSD au aderat de fapt la Partidul Puterii Umaniste (PPUSL): Steluţa-Gustica Cătăniciu, fostul ministru Graţiela Leocadia Gavrilescu, fiul fostului primar al sectorului 5, Vlad-Piedone Popescu, și Ana-Loredana Predescu.

USR a pierdut nu mai puțin de 15 parlamentari, dintre care unul a trecut în PNL, alți 11 în REPER, iar 3 neafiliaţi. Minoritățile și UDMR au pierdut câte un parlamentar, Apjak Norbert și Gabriel Grosaru trecând la neafiliați, iar AUR a rămas fără 10 aleși.

Primarii traseiști, greu de demis

Dacă parlamentarii nu sunt vizați în niciun fel de vreo constrângere sau penalizare pentru schimbarea formațiunii politice pe listele căreia au fost aleși, aleşii locali riscă să îşi piardă mandatul, potrivit unei ordonanţe de urgenţă din 2019, care arată că „mandatul primarului încetează, de drept”, în cazul pierderii, „prin demisie, a calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales“.

Surse politice au explicat însă pentru „Adevărul” că aleșii locali pot ocoli cu ușurință prevederile legii, refuzând să demisioneze oficial și amânând momentul aderării la un alt partid până la finalul mandatului sau depunerea viitoarei candidaturi la alegeri. „Tot timpul în an preelectoral primarii au această tendință. (…) Partidul trebuie să demonstreze că el nu mai este acolo. (…) se înscriu în momentul în care candidează. Dacă nu-și dă demisia sau dacă nu semnează o adeziune la noul partid, practic, gestul lui nu există”, au explicat surse politice pentru „Adevărul”.

Recent, şeful Senatului, liberala Alina Gorghiu, menţiona că ar fi necesară o prevedere în protocolul de colaborare PSD-PNL în care să se stabilească clar că între partidele din coaliţie nu se tranzacţionează primari.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite