Marcel Ciolacu îşi va schimba cartea de identitate, după atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri, că îşi va schimba cartea de identitate, după atacul cibernetic produs recent la Camera Deputaţilor, în urma căruia hackerii ar fi furat din baza de date a instituției mai multe documente și analize medicale, printre care și datele șefului Guvernului.

Marcel Ciolacu își va schimaba cartea de identitate după atacul cibernetic de marți Foto: Arhivă
Marcel Ciolacu își va schimaba cartea de identitate după atacul cibernetic de marți Foto: Arhivă

 UPDATEO să îmi schimb buletinul, sper că până acum să nu fi făcut niciun împrumut", a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.

Șeful Guvernului a menţionat că va primi informări de la mai multe instituţii ale statului legate de astfel de atacuri cibernetice.

Nu este prima oară când avem de-a face cu aceste atacuri cibernetice. La un moment dat, un preşedinte al Camerei Deputaţilor a decis ca Secretariatul General al Camerei Deputaţilor să nu intre într-un anumit program, astfel încât să fie implicat şi STS şi SRI în protejarea datelor Camerei Deputaţilor. Acum vedem consecinţele", a adăugat prim-ministrul.

Social-democratul a fost întrebat dacă în urma atacului cibernetic de la Camera Deputaţilor s-a cerut vreo răscumpărare. „Este exclusă o răscumpărare. Ce să răscumpere? Presupun că nu ar fi fost aşa de faimos acest atac, dacă nu ar fi fost furată o copie a buletinului meu. Nu e o problemă, eu îmi schimb buletinul. Este evident cu ce avem de a face, avem de-a face cu un război hibrid şi nu numai în România, întreaga Europă este supusă acestui atac. Vă daţi seama ce se întâmplă, şi nu e prima oară când o spun, în Republica Moldova cu aceste atacuri hibride în această perioadă. Mai ales că nu vor fi alegeri numai în România pe 9 iunie, între 6 şi 9 iunie vor fi alegeri în toată Europa. Ca să înţelegem întreg tabloul şi întreaga miză a acestor atacuri în acest moment", a afirmat Ciolacu.   

---

Avem confirmarea că a existat un atac cibernetic, un incident cibernetic al cărui victimă a fost Camera Deputaţilor. Au fost extrase date de aproximativ 250 de Gigabytes, o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor. În momentul de faţă instituţiile statului îşi fac treaba şi sunt la sediul Camerei Deputaţilor şi urmează să emită un raport tehnic în baza căruia este evident că preşedintele Camerei Deputaţilor se va îndrepta împotriva răufăcătorilor. Am avut o discuţie cu preşedintele Camerei, Alfred Simonis, în clipa în care avem raportul tehnic urmează să se îndrepte împotriva lor", a spus Bogdan Gruia-Ivan, ministrul Digitalizării, la sediul central al PSD, conform Agerpres.

În urma atacului, hackerii ar fi furat din baza de date a Camerei Deputaților documente și analize medicale, printre care și datele premierului Marcel Ciolacu, potrivit Digi24. Sursa citată susține că aceștia au cerut o răscumpărare de 0,8 bitcoini, ceea ce ar însemna circa 30.000 de euro.

Secretariatul General al Camerei Deputaților a admis, într-un răspuns pentru „Adevărul”, existența unei breșe de securitate, dar a negat că ar exista și o solicitare de răscumpărare. 

„A avut loc, într-adevăr, o breşă de securitate. În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor. Ca urmare a acestei situaţii, Departamentul specializat din Camera Deputaţilor redactează o plângere la DIICOT”, a transmis Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.

Secretariatul General al Camerei Deputaților a mai precizat faptul că „majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public”. 

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat marţi că a deschis un dosar penal în legătură cu atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor, în care sunt efectuate cercetări in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi şantaj.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite