Guvernul prelungește plafonarea adaosului comercial la alimente cu încă două luni. Lista produselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul prelungeşte cu încă 2 luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază, a declarat premierul Marcel Ciolacu, arătând că în lipsa acestei măsuri, românii ar fi plătit preţuri mai mari cu 20%.

Un cpș de cumpărături pus pe o tejghea în supermarket
Plafonarea adaosului comerciale la anumkite alimente a fost prelungită cu 2 luni

Scopul principal al şedinţei de azi este să prelungim cu încă două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază. Este decizia prin care, începând cu a doua parte a anului trecut, am oprit creşterea speculativă a preţurilor. Continuarea acestui mecanism cu încă două luni este necesară, fiind un ajutor esenţial mai ales pentru cei cu venituri mici”, a declarat premierul în şedinţa Executivului.

Marcel Ciolacu a precizat că, ”în lipsa acestei măsuri, românii ar fi plătit pentru alimentele de bază preţuri mai mari cu 20%, în medie iar în unele cazuri, preţurile ar fi fost cu mult peste acest nivel, de nesuportat pentru majoritatea românilor”.

În paralel, vom construi împreună cu marile lanţuri de magazine, cum am şi stabilit, un mecanism predictibil pe termen lung. Vrem să ţinem preţurile sub control, iar fermierii, producătorii şi procesatorii români să primească răsplata corectă pentru munca lor”, a subliniat premierul.

La rîndul său, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat că în perioada următoare va demara împreună cu comercianţii şi procesatorii un mecanism de verificare a preţurilor, pentru a avea siguranţa pe termen lung că nu vor mai exista creşteri speculative de preţuri.

"Am convenit cu comercianţii şi procesatorii ca în perioada următoare să demarăm un mecanism de verificare a preţurilor, din care să facă parte şi dumnealor şi instituţii ale statului, astfel încât să ne asigurăm că pe termen lung nu vor mai exista creşteri speculative la preţuri, cum s-a întâmplat înainte de introducerea acestei măsuri. Când acest mecanism va fi funcţional, vom avea garanţia că nu mai este necesar să intervenim prin act normativ", a mai spus Florin Barbu.

În lista cu produsele alimentare cu adaos comercial plafonat, publicată de Ministerul Agriculturii, a fost introdus magiunul, dar au fost eliminate cozonacul, margarina și bulionul.

„Datorită faptului că în perioada de iarnă cheltuielile cu utilitățile în locuințe și gospodării cresc, în timp ce puterea de cumpărare a populației scade, este necesară adoptarea unui nou cadru legal prin care să fie instituită măsura de de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare prin limitarea, pentru 60 de zile, a adaosurilor comerciale practicate în procesarea, distribuția şi comercializarea unor produse agricole și alimentare enumerate în anexa la proiectul de act normativ.

În anexa la ordonanța de urgență a produselor alimentare a fost introdus și magiunul, produs care se regăsește în componența coşului minim de consum pentru un trai decent reglementat de prevederile O.U.G. nr. 217/2000 privind structura coşului minim de consum pentru un trai decent în România, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în nota de fundamentare.

LISTA de produse agricole şi alimentare

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi

2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT

3. Brânză telemea de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5. Făină albă de grâu "000" până la 1 kg

6. Mălai pănâ la 1 kg

7. Ouă de găină calibrul M

8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l

9. Carne proaspătă pui*

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.

10. Carne proaspătă porc**

** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.

11. Legume proaspete vrac***

*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi.

12. Fructe proaspete vrac****

**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă.

13. Cartofi proaspeţi albi vrac

14. Zahăr alb tos până la 1 kg

15. Smântână- 12% grăsime

16. Unt până la 250 grame

17. Magiun până la 350 grame

În luna iulie 2023, s-a introdus o plafonare a adaosului comercial de 20% pentru 14 alimente de bază: pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități, lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%, brânză telemea din lapte de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame, făină albă de grâu ”000” 1 Kg, mălai standard 1 kg, ouă de găină calibrul M 10 buc, ulei de floarea-soarelui 1L, carne proaspătă pui pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard), carne proaspătă porc (carne porc lucru, pulpă porc), legume proaspete vrac (roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia), fructe proaspete vrac (mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă), cartofi proaspeți albi vrac și zahăr alb tos 1 Kg.

Lista a fost mai apoi actualizată în luna octombrie, când plafonarea adaosului a fost prelungită cu încă 90 de zile. La acel moment, au mai fost intoduse orezul cu bob rotund, cozonacul, bulionul de roșii, smântâna cu 12% grăsime, margarina, drojdia, perele, usturoiul și carnea tocată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite