Mai multe măsuri fiscale, anunțate săptămâna viitoare de Guvern | SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va prezenta săptămâna viitoare un plan de măsuri fiscale pentru reorganizarea sistemului bugetar și încadrarea în ținta de deficit, printre care și desfiinţarea a aproximativ 200.000 de posturi neocupate, potrivit unor surse politice. 

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Potrivit surselor „Adevărul”, liderii Coaliției de guvernare discută asupra elaborării unui pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar, ca urmare a neîncadrării pe anul acesta și a unor discuții cu Comisia Europeană în ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență. 

Printre măsurile la care liderii PSD și PNL au ajuns la un consens sunt eliminarea excepției privind plata CASS în sectoare precum construcţiile, agricultura şi industria alimentară, impozitarea celor din domeniul IT și desfiinţarea a aproximativ 200.000 de posturi la stat neocupate. 

Unul dintre scenariile discutate pentru cei care lucrează în domeniul IT presupune că ar urma să plătească impozit doar cei cu venituri lunare de peste 15.000 de lei. 

Creșterea TVA

Un alt aspect agreat este cel privind rămânerea pe două cote de taxă pe valoare adăugată (TVA) – 9% și 19%. Așadar, acolo unde exista un TVA de 5%, noua cotă va fi 9%, iar la aproape toate de 9%, noua cotă va fi 19%. 

O altă măsură discutată de liderii Coalției este și reorganizarea unor ministere şi comasarea unor instituţii de stat, până la începutul anului viitor. 

De altfel, printre măsurile agreate este și aceea că firmele care externelizează profit să fie taxate, liderii nereușind însă să cadă de acord asupra unui procent. 

Pachetul de austeritate discutat în Coaliție

Cele două partide ale Coaliției avansează greu pe tema măsurilor prin care vor reducerea cheltuielilor statului. Din zona liberală a fost acceptată varianta de noi reduceri ale cheltuielilor din instituții (carburant, mobilier, papetărie etc). Așadar, a rămas ca de la fiecare instituție în parte personalul de specialitate să poată spună ce economii ar putea fi făcute, deși în luna mai, existase o altă promisiune de reducere a cheltuielilor cu 10% din ministere.

De partea cealaltă, Marcel Ciolacu și PSD au venit cu ideea desființării a 200.000 de posturi de la stat care sunt neocupate, adică pentru care nu e cheltuit niciun ban în prezent. Dar sunt bugetate.

Puncte divergente

PNL se opune impozitării cu 1% a clădirilor evaluate la peste 500.000 de euro. Surse la vârful PNL susțin că în prezent e imposibil de aplicat din punct de vedere tehnic, așa că rămâne doar la nivelul de doleanță, prin arătarea că sunt taxați cei bogați.

Voucherele de vacanță pentru bugetari nu vor fi eliminate, dar e posibil să fie aplicat un CASS la acestea, adică o impozitare cu 10%. Peste un miliard de lei ar aduce la buget o asemenea măsură, conform calculelor din Coaliție.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite