Negocierile privind măsurile de austeritate, tot în impas. Ce a mai hotărât Coaliția | SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile discuții purtate la nivelul Coaliției pe tema măsurilor de austeritate avansează lent, în continuare fiind propuneri de creștere de impozite și taxe care nu sunt agreate de un partid sau altul, în timp ce pe altele s-a bătut palma, susțin surse din rândul Puterii.

FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Surse politice au declarat pentru „Adevărul” că liberalii și social-democrații ar fi ajuns la un consens ca toți angajații, inclusiv cei din agricultură, industria alimentară și construcții să plătească CASS (constribuția la sănătate de 10%). 

Un alt aspect agreat este cel privind rămânerea pe două cote de taxă pe valoare adăugată (TVA) – 9% și 19%. Așadar, acolo unde exista un TVA de 5%, noua cotă va fi 9%, iar la aproape toate de 9%, noua cotă va fi 19%. 

Potrivit surselor „Adevărul”, ar urma să nu se mai implementeze nici taxa pe zahăr, pentru că ar fi greu din punct de vedere tehnic. O să fie în schimb creșteri de accize la tutun și alcool

Impozitarea celor din domeniul IT

De altfel, o altă măsură agreată ar fi aceea că firmele care externelizează profit să fie taxate, liderii nereușind însă să cadă de acord asupra unui procent. 

Încă o discuție purtată la nivelul conducerii este aceea privind impozitarea IT-iștilor. Unul dintre scenariile discutate presupune că ar urma să plătească impozit doar cei cu venituri lunare de peste 15.000 de lei. 

Pachetul de austeritate discutat în Coaliție

Cele două partide ale Coaliției avansează greu pe tema măsurilor prin care vor reducerea cheltuielilor statului, primele decizii fiind unele prin care ar fi făcute fie economii modice, fie angajamente că e calmat dezmățul bugetar al angajărilor.

Deocamdată liderii PSD și PNL s-au înțeles doar pe câteva aspecte. Din zona liberală a fost acceptată varianta de noi reduceri ale cheltuielilor din instituții (carburant, mobilier, papetărie etc). Așadar, a rămas ca de la fiecare instituție în parte personalul de specialitate să poată spună ce economii ar putea fi făcute, deși în luna mai, existase o altă promisiune de reducere a cheltuielilor cu 10% din ministere.

De partea cealaltă, Marcel Ciolacu și PSD au venit cu ideea desființării a 200.000 de posturi de la stat care sunt neocupate, adică pentru care nu e cheltuit niciun ban în prezent. Dar sunt bugetate: pentru toate aceste funcții, la începutul anului, fiecare șef de instituție solicită bani, în cazul în care au loc angajări, susțin surse guvernamentale pentru „Adevărul“.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite