Lucia Varga critică reacţia ministrului Mediului şi poziţia PSD privind proiectul Codului Silvic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru delegat al Apelor şi Pădurilor, în prezent deputat PNL, Lucia Varga, critică reacţia actualului ministru de resort care a spus că ar putea suspecta Consiliul Concurenţei de interese după ce instituţia a cerut un punct de vedere din partea CE privind proiectul de modificare a Codului Silvic, transmite Mediafax.

Varga a declarat, sâmbătă, la Galaţi, că PSD dă dovadă de ipocrizie cu privire la Codul Silvic atunci când acuză PNL că nu este de acord cu articolul 60 referitor la dreptul de preemţiune şi limitarea monopolului pe piaţa lemnului, transmite corespondentul Mediafax.

Depputatul a spus că a văzut declaraţia ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, conform căreia ar putea supecta Consiliul Concurenţei de interese, după ce această instituţie a solicitat un punct de vedere din partea Comisiei Europene referitor la proiectul legii de modificare a Codului Silvic. Varga se întreabă dacă Graţiela Gavrilescu s-a adresat până acum vreunei instituţii a statului având în vedere "gravitatea" acestor afirmaţii.

„Am văzut declaraţia doamnei ministru şi mă întreb însă, având în vedere gravitatea afirmaţiilor dumneaei, care a fost pasul următor instituţional vorbind? A făcut vreun demers către vreo instituţie? A sesizat Parlamentul, pentru că Parlamentul e cel care alege conducerea Consiliului Concurenţei? Care este demersul următor instituţional din partea doamnei ministru?”, a spus Lucia Varga. Deputatul PNL a adăugat că PSD a refuzat să asculte punctul de vedere al Consiliului Concurenţei în comisia reunită a Parlamentului în care se analiza cererea de reexaminare a Codului Silvic.  motiv pentru care lucrurile au rămas nelămurite pentru toată lumea.

„Noi am văzut în cererea de reexaminare înaintată de domnul preşedinte Klaus Iohannis că sunt cerute precizări referitoare la legilslaţia privind concurenţa şi la legislaţia privind ajutorul de stat. Aceste cereri erau clare şi întemeiate. PNL, în grupul de la Camera Deputaţilor, a luat decizia să cheme Consiliul Concurenţei la şedinţa comisiilor reunite în care se analiza cererea de reexaminare pentru a auzi punctul de vedere şi a vedea dacă sunt sau nu încălcate prevederi ale Tratatului de Aderare privind concurenţa. Din păcate, PSD nu a acceptat punctul de vedere al Consiliului Concurenţei, nu le-a dat voie să vobească în şedinţa comisiei reunite. Prin urmare, toată lumea a rămas nelămurită în această privinţă”, a afirmat deputatul PNL.

Lucia Varga a acuzat PSD de ipocrizie în privinţa Codului Silvic când spune despre că PNL nu este de acord cu articolul 60 privind privind dreptul de preemţiune şi limitarea monopolului pe piaţa lemnului, în condiţiile în care, afirmă fostul ministru al Mediului, liberalii au susţinut ideea reducerii monopulului, introducerea dreptului de preempţiune şi propunerea ca România să nu mai exporte materiile prime sub formă de cherestea, ci ca produse finite, dar şi reducerea defrişărilor.

"Din păcate, în spaţiul public, PSD a încercat să spună opiniei publice că noi, PNL, nu suntem de acord cu acel articol 60 privind dreptul de preemţiune şi privind limitarea monopolului pe piaţa lemnului. Noi, în rezoluţia aprobată de PNL la începutul lui martie, când am fost ministru în 2013, am aprobat ca legea de modificare a Codului Silvic să conţină dreptul de preemeţiune pentru operatorii din industria mobilei. Deci noi am venit cu acest concept pe piaţă, noi am fost cei care ne-am luptat să avem un Cod Silvic care să dea drept de preemţiune, deci sprijin pentru prelucrarea mobilei în România. 

Lucia Varga a fost prezentă, sâmbătă după-amiază, la Galaţi, la o festivitate a Organizaţiei de Femei a PNL Galaţi pentru decernarea de diplome de excelenţă femeilor neafiliate politic care au înregistrat performanţe profesionale în diverse domenii de activitate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite