Liviu Dragnea şi-a lansat candidatura la şefia PSD, cu o zi înainte de judecarea apelului în dosarul „Referendumul“: „Nu a fost uşor să iau această decizie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, şi-a lansat, duminică, la Alexandria, candidatura la şefia PSD, cu doar o zi înainte de primul termen al apelului în dosarul „Referendumul“.

UPDATE Liviu Dragnea: Vreau să vă anunţ că m-am hotărât să candidez la preşedinţia PSD şi sper ca după încheierea vorbirii, când se va supune la vot, să am susţinerea dumneavoastră. Recunosc că nu a fost uşor să iau această decizie. Unii spun că această decizie a mea poate să reprezinte un risc pentru mine. Îmi asum acest risc. Au fost foarte mulţi colegi, preşedinţi de Consili Judeţene, care au vrut să fie astăzi aici. I-am rugat să nu. O să stăm împreună la Congres. 36 de organizaţii judeţene au adoptat rezoluţia. Mai sunt care vor da astăzi şi altele mâine. Cu excepţia organizaţiei Prahova şi organizaţiei de Bucureşti, celelalte cred în această candidatură.

Despre termenul din dosar: Nu vreau să amestec lucrurile. Am speranţe că întotdeauna adevărul iese la iveală. Este o speranţă pe care nu mi-o voi pierde.

Despre procedura de alegere, contestată de Ion Iliescu: Nu ştiu ce îşi dorea Ceauşescu pentru că nu l-am cunoscut. Noi avem o prevedere în statut pe care trebuie să o respectăm. Am constatat cu foarte mare satisfacţie că din discuţiile purtate că membrii de partid agrează această procedură. Nu este un sistem comunist. Este un sistem ultra-democratic, în condiţiile în care toţi  membrii îşi pot manifesta dorinţa. Victor Ponta a făcut aceatsă procedură. La fel ca mine, nu a fost membru comunist. Este un sistem folosit şi de alte partide de stânga din alte ţări.

„Aş putea spune că nu se mai pune problema <<dacă>>, ci se pune problema <<când>> (voi face anunţul - n.r.). Duminică, la Conferinţa Judeţeană de la Teleorman, voi face anunţul. Cred că acest anunţ trebuie făcut în organizaţia din care am făcut parte şi din care fac parte şi din care voi face parte întotdeauna şi în judeţul pe care îl iubesc foarte mult“, a spus Dragnea, miercuri.

Imediat după această declaraţie, 19 organizaţii judeţene ale PSD au anunţat oficial, prin comunicate de presă, că îl susţin pe Liviu Dragnea la şefia partidului, în urma unor decizii luate în forurile locale de conducere. Este vorba despre Sălaj, Hunedoara, Buzău, Argeş, Bihor, Olt, Sibiu, Gorj, Galaţi, Alba, Constanţa, Maramureş, Satu Mare, Suceava, Călăraşi, Bacău, Caraş-Severin, Arad şiTimiş.

Alte şase organizaţii au adoptat, la rândul lor, decizii de susţinere pentru Liviu Dragnea: Mehedinţi, Dâmboviţa, Brăila, Giurgiu, Vaslui şi Dolj. Cu tot cu organizaţia PSD Teleorman, pe care o conduce, Liviu Dragnea este susţinut, în acest moment, de 26 de organizaţii.

Şefia PSD este disputată de Liviu Dragnea şi senatorii PSD, Şerban Nicolae şi Daniel Savu. Senatorul PSD Şerban Nicolae susţine că modul în care se organizează Congresul blochează şansele oricărui candidat la şefia partidului în afara lui Liviu Dragnea. Senatorul PSD, care şi-a exprimat intenţia de a se înscrie în cursa pentru preşedinţia partidului, argumeatează că cei care vor să candideze nu au timp să-şi facă o campanie în partid astfel încât membrii PSD să le cunoască programele şi intentiile, iar unele organizaţii judeţene anunţă că-l sprijină pe Liviu Dragnea în condiţiile în care Dragnea nu şi-a depus candidatura si nici nu şi-a prezentat proiectul politic.

„Organizarea Congresului şi a alegerilor pentru funcţiile de conducere la nivel naţional este profund viciată, nestatutară şi confuză. Astfel, într-un mod netransparent, se inventează o procedură cu totul nouă, necunoscută şi nefamiliară membrilor de partid chemaţi să voteze, peste doar trei săptămâni, candidaţi ale căror proiecte politice nu au cum să le cunoască şi evalueze obiectiv. S-au introdus restricţii nestatutare de candidatură, ceea ce denotă nu doar o lipsă de legalitate, ci, mult mai grav, o nefirească suspiciune cu privire la seriozitatea, discernământul şi spiritul analitic al propriilor colegi de partid“, acuză Şerban Nicolae.

Spre sfârşitul scrisorii sale către preşeintele interimar Dragnea, Nicolae subliniază că ar fi în stare să se retragă din cursa pentru şefia partidului dacă ar şti că acesta este preţul pentru revenirea la „normalitate şi corectitudine“. „Nu mi-am retras intenţia de a candida. Prin scrisoarea mea, am vrut doar să trag un semnal de alarmă“, a spus Şerban Nicolae, pentru „Adevărul“.

Negoiţă, candidat pentru o zi

Robert Negoiţă s-a răzgândit de pe o zi pe alta în privinţa candidaturii sale la şefia PSD, dar şi în ceea ce priveşte susţinerea sa pentru Liviu Dragnea, favorit în cursa pentru preşedinţia PSD.

La doar o zi după ce şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al PSD, Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3 şi preşedintele PSD Bucureşti, a anunţat, că nu mai doreşte să ocupe cea mai înaltă funcţie în partid şi că îl susţine pe Liviu Dragnea la alegeri. „Astăzi, colegul meu Liviu Dragnea şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al PSD. În aceste condiţii, îmi retrag intenţia de a candida pentru această funcţie. Fac parte din echipa Liviu Dragnea şi îl susţin împreună cu PSD Bucureşti în acest demers“, a spus Negoiţă, într-un filmuleţ postat pe pagina sa de Facebook, care aminteşte de episodul „Adio PD! Adio PDL!“cu Traian Băsescu.

Acelaşi Negoiţă spunea cu mai puţin de 48 de ore înainte că partidul trece printr-o perioadă grea, cu un premier trimis în judecată, referindu-se la Victor Ponta,  şi cu un preşedinte interimar al PSD condamnat în primă instanţă, situaţie care l-a determinat să ia decizia de a candida împotriva lui Liviu Dragnea la şefia PSD. „Peste câteva zile avem alegeri. Sunt decis să candidez la funcţia de preşedinte PSD la scrutinul din 11 octombrie.  Cel mai mare partid din România, care este la putere, care are prim-ministru, este într-o situaţie delicată. Premierul a avut prima înfăţişare ieri, într-un dosar penal, preşedintele interimar este condamnat în primă instanţă, iar peste câteva zile avem alegeri “, spunea, miercuri, edilul Sectorului 3.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite