Legislația electorală, reformată prudent și fără a deranja PSD

0
Publicat:

Coaliția pregătește adoptarea unor legi prin care e reformată parțial legislația electorală, însă fără a aprofunda și temele care ar deranja PSD, ca alegerea primarilor și dublarea parlamentarilor din diaspora.

Coaliția face pași timizi pentru reforma electorală, pentru a nu supăra PSD FOTO Inquam Photos
Coaliția face pași timizi pentru reforma electorală, pentru a nu supăra PSD FOTO Inquam Photos

Coaliția face încă un pas înainte pentru adoptarea finală a legii care ar îndepărta „penalii” de Parlament. Mai precis, printr-un proiect de lege al liberalilor, depus din 2017, dar ţinut la sertar timp de mai mulţi ani, dar care acum figurează pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților (for decizional), va fi interzisă candidatura la alegerile parlamentare a persoanelor care până la data depunerii dosarelor au avut condamnări penale definitive, dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau dezincriminarea faptei.

Proiectul are susținere din partea partidelor Puterii, dar și a USR. De altfel, în primăvară a fost adoptată legea cu prevederi similare pentru candidații la prezidențiale. Prin urmare, inclusiv persoanele condamnate definitiv cu suspendare nu vor mai putea intra în cursa electorală.

Cote de gen

De asemenea, în următoarele săptămâni ar urma să treacă proiectul de lege care stabilește că pe listele de candidaţi pentru Camera Deputaților şi Senat trebuie să fie minimum o treime femei, iar o parte dintre acestea să fie pe locuri eligibile. Mai precis, dacă deschiderea de listă e făcută de o femeie, următorii doi candidați sunt bărbați, și invers, dacă pe primul loc e un bărbat. Proiectul are susținere transpartinică, fiind semnat de parlamentari PNL, PSD, UDMR și USR.

În schimb, un proiect important pentru liberali a fost reevaluat inclusiv de PNL, susțin surse politice din conducerea formațiunii lui Nicolae Ciucă. Mai precis, dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora, adică de la 6 aleși la 12 deputați și senatori. Deși e una dintre promisiunile pe care le-a tot vânturat public de șapte ani, PNL nu va mai insista, mai ales că PSD nu e de acord, Diaspora fiind un colegiu unde social-democrații au luat la ultimele alegeri parlamentare sub 5%.

În prezent, colegiul diasporei, unde sunt câteva milioane de votanți, este reprezentat doar de patru deputați și doi senatori, în timp ce un județ cu aproximativ 400.000 de persoane are zece sau mai mulți parlamentari.

Fără problematica primarilor

De asemenea, PSD și UDMR nu vor ca formațiunile Coaliției să reia discuțiile despre alegerea primarilor în două tururi. La nivel parlamentar au mai fost clinciuri între PNL și PSD, după ce liberalii s-au abținut, la un vot din primăvară, la respingerea unei inițiative care propunea revenirea la alegerea primarilor în două tururi. La acel moment, Daniel Suciu le-a bătut public obrazul celor din PNL, că nu respectă înțelegerile din spatele ușilor închise.

În schimb, dacă liberalii ar dori cu adevărat să promoveze un proiect pe care l-au susținut cu voce tare în campania din 2020, fiind chiar în programul electoral, atunci ar putea apela la forțele din Opoziție. USR, Forța Dreptei și aleșii care s-au orientat spre REPER, dar și Alianța pentru Unirea Românilor s-au declarat pentru susținerea alegerii primarilor în două tururi. Așadar, rămâne la latitudinea PNL dacă va accepta în continuare condițiile PSD și UDMR sau se va răzvrăti. Pentru moment, potrivit informațiilor „Adevărul”, PNL nu are de gând să abordeze problematica schimbării modului de alegere a primarilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite