Lege controversată, promulgată de Klaus Iohannis: Educaţie pentru sănătate în şcoli, începând din clasa a VIII-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Presidency

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind educaţia pentru sănătate în şcoli, care se adresează elevilor de clasa a VIII-a şi celor din liceu. Iniţial, discuţiile se refereau la educaţie sexuală, însă nu a existat consens în Parlament, forma agreată de coaliţie fiind cea aprobată de şeful statului.

Legea a fost adoptată de Parlament pe 21 iunie, după ani de dezbateri.

În diferite stadii ale dezbaterilor, iniţiativa a conţinut inclusiv un amendament care prevedea introducerea „educaţiei sexuale”, sintagmă care, la intervenţia aleşilor PSD, PNL şi UDMR, a fost transformată în „educaţie pentru sănătate”.

Forma finală a amendamentului care a împărţit Parlamentul este următoarea:  „Derularea sistematică în unităţile şcolare, începând cu clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”.

Chiar şi la votul final, subiectul a stârnit tensiuni între aleşi, unii susţinând că se încearcă o ofensivă privind promovarea temelor sexuale şi a celor LGBT, iar alţii invocând necesitatea informării copiilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite