Klaus Iohannis va participa la Summitul NATO de la Vilnius. Agenda președintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele României va participa, în perioada 11-12 iulie, la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai NATO de la Vilnius, în Republica Lituania. Liderii vor discuta despre realizarea de progrese concrete în direcția aderării Ucrainei la Alianță.

Klaus Iohannis participă la Summitul NATO de la Vilnius FOTO: Presidency
Klaus Iohannis participă la Summitul NATO de la Vilnius FOTO: Presidency

„La Summitul de la Vilnius, care are loc într-un moment critic pentru securitatea euroatlantică, în al doilea an de la începerea agresiunii ruse asupra Ucrainei, liderii aliați vor evalua implementarea deciziilor adoptate la Summitul de la Madrid din 2022, când a fost adoptat și Conceptul Strategic în vigoare, cu accent pe consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare. De asemenea, un obiectiv important vizează sprijinul politic și practic pentru Ucraina, precum și realizarea de progrese concrete în direcția aderării sale la Alianță”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Sursa citată arată că semnificația deosebită a Summitului NATO este reprezentată de faptul că va reflecta modul în care comunitatea euroatlantică continuă să își articuleze răspunsul față de mediul actual de securitate serios afectat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Aceasta se referă inclusiv la asigurarea unei prezențe Aliate întărite pe Flancul Estic, cu alocări de forțe, echipamente și capabilități. Totodată, cooperarea cu partenerii NATO va fi consolidată inclusiv în privința dialogului politic”, se precizează în comunicat.

În programul Summitului sunt incluse și trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, inclusiv în formate cu Ucraina, UE și partenerii NATO din Indo-Pacific.

Klaus Iohannis va participa marți, 11 iulie, la o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de șefi de stat și de guvern, cu participarea Suediei, ca stat invitat să adere la NATO.

„Discuțiile se vor concentra pe agenda curentă a NATO, inclusiv evaluarea mediului de securitate și apărare marcat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, precum și a amenințărilor de securitate care decurg din acțiunile ilegale ale Rusiei. Un alt subiect abordat va fi consolidarea în continuare a posturii de descurajare și apărare a NATO, dar și adaptarea și modernizarea Alianței în contextul de securitate actual. Liderii aliați vor discuta inclusiv despre angajamentul privind creșterea investițiilor în apărare”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Programului președintelui Iohannis la Summit

Președintele României va participa miercuri, 12 iulie, la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de șefi de stat și de guvern, la care vor participa atât Suedia, în calitate de invitat, cât și partenerii din regiunea Indo-Pacificului – Australia, Republica Coreea, Japonia, Noua Zeelandă, precum și Președintele Consiliului European și Președintele Comisiei Europene.

De asemenea, tot miercuri, este preconizată participarea Președintelui Klaus Iohannis la prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina la nivel de șefi de stat și de guvern, format nou care are menirea să consolideze relația politică NATO – Ucraina, oferind în același timp sprijinul necesar pentru avansarea aspirațiilor euroatlantice ale Ucrainei.

„Președintele României va sublinia, în cadrul discuțiilor, importanța fundamentală a continuării implementării deciziilor de la Madrid privind consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, astfel încât să fie realizată, în mod unitar și coerent, pe întregul Flanc, o veritabilă Apărare Înaintată. Președintele Klaus Iohannis va puncta importanța deciziilor reuniunii aliate în ceea ce privește adoptarea unui pachet de întărire a posturii aliate pe Flancul Estic, pe termen lung, în măsură să ofere țării noastre un grad superior de securitate și apărare. De asemenea, șeful statului va reitera susținerea robustă pentru Ucraina, inclusiv în ceea ce privește concretizarea aderării sale la NATO, precum și pentru partenerii cei mai vulnerabili, în special Republica Moldova. În cadrul Summitului, Președintele României va susține reflectarea, în documentele și deciziile aliate ce vor fi adoptate, a importanței regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică”, precizează sursa citată.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite