Ciolacu cere demisii și demiteri în scandalul azilelor groazei: „Acest grup organizat trebuie să răspundă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a cerut vineri în ședința de Guvern demisiile șefilor de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov. Cererea vine în contextul scandalului bătrânilor bătuți și înfometați.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

„Suntem oameni și am văzut ce s-a întâmplat în acele azile ale groazei. Oameni în vârstă, vulnerabili, în loc să fie ajutați, au fost torturați. Eu, personal, nu am putut parcurge toate stenogramele. acest grup organizat cu complicitatea unor funcționari trebuie să răspundă cât mai repede”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a cerut demisiile șefilor de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, precum și de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, instituții în subordinea cărora funcționau aceste cămine în care bătrânii erau bătuți, umiliți și înfometați.

Ciolacu a făcut apel la conducerea Consiliului Județean Ilfov să demită conducerile DGASPC locale.

Reamintim că 56 de bătrâni găsiţi în condiţii inumane în trei azile din localitatea Voluntari au fost transportaţi marți de echipajele SMURD la spitale pentru a primi îngrijiri medicale, au anunţat reprezentanţii Poliţiei.

Peste 100 de persoane în vârstă au fost salvate de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la mai multe azile, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

Știre în curs de actualizare. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite