Klaus Iohannis: Urmăresc cu mare atenţie şi preocupare ceea ce se întâmplă familiei Bodnariu în Norvegia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintlee României, Klaus Iohannis. FOTO Arhivă Adevărul
Preşedintlee României, Klaus Iohannis. FOTO Arhivă Adevărul

Preşedintele României a precizat, marţim prin intermediul unui mesaj pe Facebook, faptul că urmăreşte cu atenţie cazul Bodanriu şi anunţa că urmăreşte ca autorităţile române să poate ajuta la asigurarea drepturilor omului pentru români, oriunde s-a afla aceştia.

„Urmăresc cu mare atenţie şi preocupare ceea ce se întâmplă familiei Bodnariu în Norvegia. Susţin eforturile autorităţilor române şi ale Guvernului României de a asigura respectarea drepturilor omului pentru cetăţenii români, oriunde s-ar afla ei“, a scris preşedinte României pagina personală de Facebook. 

E pentru prima dată când şeful statului vorbeşte de cazul familiei Bodnariu în spaţiul public. 

Anterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat că pe parcursul acestei zile va avea loc o întâlnire, la Oslo, între familia Bodnariu, ambasadorul României în Norvegia şi avocatul din oficiu desemnat de autorităţile norvegiene. De asemenea, ministrul român de Externe s-a întâlnit cu Daniel Bodnariu, unchiu copiilor aflat în România.

„Acest caz va fi urmărit cu cea mai mare atenţie de la nivelul premierului. Astăzi va avea loc, la Oslo, o întâlnire între familia Bodnariu, ambasadorul României în Norvegia şi avocatul desemnat din oficiu. Premierul doreşte să fie ţinut la curent cu promptitudine despre evoluţia acestui caz. Sperăm într-o clarificare rapidă a situaţiei, care să ţină cont de interesul copiilor, fără să se ajungă al inflamarea situaţie“, a declarat Dan Suciu.

„De asemenea, ministrul de Externe Lazăr Comănescu a avut o discuţie cu Daniel Bodnariu, unchiul copiilor aflat în România, în care s-a reiterat disponibilitatea de spijin a Guvernului. S-a stabilit ca aceste întâlniri să aibă loc regulat până la rezolvarea cazului“, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit unor surse oficiale, autorităţile române nu au avut acces la dosarul copiilor Bodnariu pentru că a aceştia nu aveau cetăţenie română, copiii obţinând şi cetăţenia română abia la mijlocul lunii decembrie 2015, prin demersuri demarate în 8 decembrie în procedură de urgenţă de Ambasada română de la Oslo. Aceleaşi surse susţin că autorităţile române speră să aibă acces la dosar după întâlnirea de miercuri a ambasadorului român în Norvegia cu reprezentantul Ministerului norvegian al Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale.

Potrivit lui Suciu, premierul Dacian Cioloş a avut o discuţie, marţi, cu ambasadorul României la Oslo despre cazul Bodnariu. Totodată, de la nivelul Guvernului a fost contactat ambasadorul Norvegiei în România, Tove Bruvik Westberg, astfel premierul subliniind "interesul special" pe care îl are în legătură cu cazul Bodnariu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite