Klaus Iohannis: „Nu prelungim starea de urgenţă. Vom intra în stare de alertă”. Se redeschid saloanele de înfrumuseţare şi cabinetele stomatologice VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masca va deveni accesoriu obligatoriu
Masca va deveni accesoriu obligatoriu

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că nu va fi prelungită starea de urgenţă după 15 mai, dar România va intra în starea de alertă. Şeful statului a anunţat că se vor redeschide cabinetele stomatologice şi saloanele de înfrumuseţare. Pe de altă parte, măsurile de relaxare nu se vor aplica pentru localităţile aflate în carantină.

Preşedintele Klaus Iohannis:

  • În primul rând, starea de urgenţă nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă şi, în acest fel, data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă. Începând din 15 mai, pentru a ţine, evident, epidemia sub control, vom intra într-o aşa-numită stare de alertă. Deci starea de urgenţă va fi înlocuită prin starea de alertă. Această stare de alertă este prevăzută de legislaţia specifică care clarifică cum se acţionează în situaţia unei epidemii şi noi clar suntem, din păcate, încă într-o epidemie de COVID-19.  
  • Situaţia nu s-a îmbunătăţit încă. Deci, nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut şi suntem într-o normalitate. Din păcate, epidemia nu a trecut. Aţi observat, cu siguranţă, din comunicările publice că am avut şi astăzi iarăşi peste 300 de persoane care au fost testate pozitiv şi, în acest fel, nu putem să spunem că boala a trecut. Însă, la un moment dat, trebuie să mergem mai departe şi acest mai departe se concretizează în forma de organizată, trecând de la starea de urgenţă la stare de alertă.  
  • Acum, câteva lucruri totuşi se schimbă, dar, înainte să spun ce se relaxează, repet: epidemia nu a trecut! Trebuie să fim foarte responsabili şi trebuie să avem foarte mare grijă în continuare!  
  • În primul rând, după 15 mai putem, în principiu, să ne mişcăm în interiorul localităţii unde avem treabă, dar este clar: nu e bine să exagerăm. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem.  
  • Este un prim pas important. Mulţi mă întreabă, şi se întreabă: „bun, şi ce se întâmplă mai departe?”, şi vreau să spun din capul locului că aşa-numita relaxare se va face pas cu pas. Un astfel de pas fiind, de regulă, cam de două săptămâni. Deci, unele măsuri le vom lua începând din 15 mai, dar următorul calup de măsuri de relaxare va veni probabil la începutul la iunie, pe urmă la mijlocul lui iunie, şi aşa mai departe.  
  • Acum, din 15 mai, vom avea, de exemplu, la dispoziţie iarăşi saloanele de îngrijire personală, deci se vor redeschide saloanele de coafură, frizerie, şi aşa mai departe. De asemenea, din 15 mai, se vor redeschide cabinetele stomatologice. Tot din 15 mai se vor redeschide muzeele. Dar toate, în condiţii speciale de distanţare, în condiţii de igienă, cu toţii, repet, şi o să o mai repet de câteva ori – cu toţii vom purta mască de protecţie când suntem în spaţii publice închise. De asemenea, când ne deplasăm cu transportul public în comun. Aceste lucruri rămân obligatorii.   
  • Măsurile de relaxare de mişcare mai liberă, atenţie, nu se aplică în localităţile care sunt în carantină! Deci, acolo unde localitatea este declarată în carantină, această relaxare nu va avea loc decât atunci când ni se spune de la experţi că pericolul este diminuat.  
  • Deplasările, în esenţă, vor fi restricţionate pentru a pleca din localitate. Însă şi aici sunt câteva excepţii. Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Este posibil să se iasă, de exemplu, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afara localităţii sau altele. Deci, sporturile individuale vor fi permise - atenţie, individuale!  
  • Rămâne restricţia că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de 3 persoane. Asta se aplică, evident, şi atunci când mergem să facem mişcare în aer liber.  
  • Este încă un aspect destul de important pe care l-aş menţiona pe scurt, care se referă la sportivi. Sportivii de performanţă vor putea, în condiţii foarte speciale, care vor fi detaliate de specialişti, să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competiţiile sportive decât după o perioadă suficient de lungă de pregătire - deci, pentru, atenţie, sportivii de performanţă. Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori – atenţie, ca să nu fim greşit înţeleşi. Deci, cantonamentele, dar numai în condiţii speciale, pentru profesionişti.  
  • În final, nu pot să nu menţionez o temă pe care am adus-o în discuţie săptămâna trecută şi care a preocupat pe foarte mulţi. Este chestiunea din Parlament care ţine de autonomia teritoriului care este denumit în Transilvania Ţinutul Secuiesc. Am făcut atunci nişte afirmaţii şi sper să fi fost bine înţeles. Eu nu am niciun fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară. Îi cunosc pe mulţi, am avut mulţi colegi, am în continuare colegi, îi respect, marea majoritate sunt oameni de treabă, harnici, care îşi văd de ale lor. Problema pe care o am este cu politicienii, în special cu politicienii din PSD, care, culmea, au încercat să promoveze legislaţie care priveşte autonomia Ţinutului Secuiesc. Este surprinzător şi, recunosc, pentru mine şi cred că pentru mulţi dintre dumneavoastră, supărător. Au încercat să se scoată pesediştii şi după scurt timp au introdus legislaţia în Senat, unde au picat-o.Dar iată că vin dovezi că nu a fost o chestiune singulară. Culmea, în Senat a trecut, tot tacit, o altă iniţiativă a UDMR care, practic, se constituie într-un cod administrativ paralel cu cel existent deja, un fel de cod administrativ în varianta UDMR. Acest cod administrativ introdus de UDMR în circuit parlamentar prevede, de exemplu, ce credeţi, obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal. De data aceasta PSD nu poate să spună că nu a ştiut, fiindcă această iniţiativă a trecut prin comisiile Senatului, unde membrii PSD au votat pentru. Acum, probabil, după ce am arătat public ce se doreşte iarăşi din partea PSD, vor găsi o formă să voteze împotriva şi acestei legi. Însă nu putem să ne facem că nu vedem cum PSD este evident în situaţia de a promova anumite acte administrative, legi, care vin să ducă la autonomia Ţinutului Secuiesc, ori aşa ceva este pur şi simplu neconstituţional şi nu voi tolera apariţia unor astfel de legi.

***

Un proiect de lege al UDMR obligă autorităţile locale din Transilvania să asigure folosirea limbii maghiare. Legea a trecut tacit de Senat, cu sprijinul PSD. Anul trecut, Viorica Dăncilă a bătut palma cu Kelemen Hunor pe un proiect similar, dar s-a răzgândit de frica alegerilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite