Klaus Iohannis a promulgat legea prin care Diaspora va putea vota timp de două zile la alegerile parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea prin care românii din străinătate vor putea vota timp de două zile la alegerile parlamentare, adică sâmbătă şi duminică.

„Votarea în ţară se desfăşoară într-o singură zi, care poate fi numai duminica. În străinătate, votarea se desfăşoară şi pe parcursul zilei de sâmbătă imediat anterioară datei votării”, se arată în legea promulgată de preşedinte.

Articolul a fost adoptat, luni, de Camera Deputaţilor, fiind un amendament al USR care iniţial a fost respins în Comisia juridică. În plen, amendamentul a fost votat şi de PNL şi PSD.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a susţinut că nu sunt necesare două zile pentru votul în diaspora, dar că partidul său nu se va opune pentru a nu-i „reactiva” pe cei de la USR:

„Acum câteva luni, înainte de sărbătorile pascale, atunci când veneau aceşti români din diaspora acasă, Guvernul liberal, dar şi cei de la USR nu au fost capabili să le asigure intrarea decentă în ţară, în condiţii de siguranţă, astfel s-a răspândit acest virus blestemat pe întreaga suprafaţă a României. Acum, în campanie electorală, e nevoie de diaspora. Hai să vă spun datele oficiale, pentru că aţi comparat aceste alegeri cu cele prezidenţiale şi europarlamentare, au un specific aparte acestea şi sunt nişte proceduri aparte, speciale. Până în acest moment, 1.800 de cetăţeni români din diaspora s-au înscris pentru a participa la votul din decembrie. Se triplează, se măreşte de patru ori numărul. E nevoie de două zile ca aceştia să voteze? Sau doar încercaţi să îi păcăliţi amăgindu-i, spunându-le că vă luptaţi pentru drepturile lor”, declara Alfred Simonis, citat de G4Media.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri