Kelemen Hunor: „UDMR nu este parte în rotativă în niciun fel” / Ce spune despre conflictele din Coaliție

0
Publicat:

Vicepremierul României a declarat că schimbările guvernamentale din mai 2023 au loc doar între PSD şi PNL, asigurând că în ciuda unor polemici sau dispute, Coaliția va rămâne în aceeași formulă.

Kelemen Hunor, vicepremier și lider al UDMR FOTO Arhivă personală/Facebook Kelemen H.
Kelemen Hunor, vicepremier și lider al UDMR FOTO Arhivă personală/Facebook Kelemen H.

Să fim de acord că nu o să avem o altă soluţie, că o coaliţie înseamnă şi conflicte, înseamnă şi dispute şi polemici, dar vom avea coaliţie în continuare. Coaliţii politice la nivel guvernamental şi parlamentar, nu vorbesc la nivel local, pentru că acolo lucrurile sunt mai nuanţate. Deci asta va fi”, a afirmat Kelemen Hunor, miercuri la TVR Info.

Întrebat ce se va întâmpla la rotativa din luna mai cu UDMR şi dacă se va regăsi în guvernare în continuare, vicepremierul a răspuns: „Rotativa pe noi nu ne priveşte”.

Dacă merge bine, rotativă în cinci zile

Nu suntem implicaţi în rotativă în sensul de a schimba ceva, fiindcă acolo în înţelegere scrie - se schimbă premierul între PNL şi PSD, secretariatul general al Guvernului şi patru ministere. Deci pe noi nu ne priveşte rotativă în sensul de a fi implicaţi direct în aceste schimbări. Nu e o chestiune de a fi dispuşi sau a nu fi dispuşi. Problema e foarte simplă – există un acord în care, în rotativă, noi nu suntem părţi. UDMR nu este parte în rotativă în niciun fel. Deci eu nu vreau să mă bag în rotativă, când eu nu sunt parte a rotativei. Nu are cum să implice şi UDMR, pentru că există un acord în care noi nu suntem parte. Ei dacă respectă acordul semnat, atunci se închide totul în cinci zile”, a completat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a adăugat că rotativa este exclusiv între PSD şi PNL. „Lucrurile sunt extrem de simple. Nu trebuie complicate. Noi nu vrem să ne băgăm în rotativă. Nu am vrut de la bun început ş lăsaţi-ne în afara rotativei. Rotativa este între PSD şi PNL. Încerc să vă explic că, în acest moment, nu există nicio discuţie de a nu respecta înţelegerea semnată de liderii coaliţiei şi în rotativă UDMR nu este parte, în niciun fel, fiindcă nu noi conducem Guvernul, Finanţe, Justiţie, Transporturi, MIPE şi nici Secretariatul General al Guvernului”, a completat preşedintele Uniunii

Schengen în 2023 sau 2025

Pe tema Schengen, vicepremierul este de părere că dacă nu va avea loc în 2023, următoarea fereastră de oportunitate este în 2025, adică după au loc alegerile europarlamentare și după constituirea 

„Schegen-ul este o altă provocare pentru fiecare dintre noi, pentru Guvern şi cred că trebuie să facem un efort peste efort ca să rezolvăm în 2023 intrarea în Schengen. Dacă nu va rezolva, atunci până în 2025 nu va fi pe nicio agendă, fiindcă nu se poate. (…) Dacă nu se rezolvă în 2023, până în 2025 este în paranteză. Dar ar fi un eşec pentru CE şi pentru toată Uniunea Europeană la un loc fiindcă în momentul în care există criterii tehnice îndeplinite şi de noi şi de bulgari, atunci trebuie să arăţi ceva consistent şi un succes pentru UE, pentru a arăta o solidaritate”, a spus Kelemen Hunor.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite