Kelemen Hunor: În 2023, şansele să intrăm în Spaţiul Schengen sunt extrem de bune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, consideră că „ar fi de dorit ca în prima jumătate a anului 2023 să se ajungă la un acord” pentru aderarea la Schengen, apreciind, potrivit RFI, că șansele sunt foarte mari în acest an. 

Vicepremierul este încrezător în șansele unei aderări la Schengen în 2023 FOTO Guvernul României
Vicepremierul este încrezător în șansele unei aderări la Schengen în 2023 FOTO Guvernul României

Kelemen Hunor a susținut la RFI că, pentru aderarea la Schengen, „pe plan diplomatic trebuie convinși cei care au avut rețineri pentru România și pentru Bulgaria să fie de acord cu lărgirea Spațiului Schengen. Acest lucru este absolut firesc, să discuți permanent cu Austria și cu Olanda. Cu Austria, fiindcă ei au fost reticenți și au blocat de fapt intrarea noastră în Schengen și cu Olanda, fiindcă Olanda avea rețineri față de Bulgaria, nu avea rețineri față de România. Acest demers trebuie făcut de fiecare dată când există această posibilitate și trebuie să creezi tu însuți posibilitățile de a discuta cu partenerii pe plan diplomatic, în primul rând”.

„Sunt de acord și eu cu cei care spun că trebuie un acord prealabil, fiindcă nu avem nevoie de un nou eșec și de aceea, poziția Suediei este absolut corectă, să existe un acord prealabil între părțile implicate în acest proces, adică Austria, Olanda, România, Bulgaria și atunci poate fi supus la vot în prima jumătate a anului 2023, când Suedia deține președinția UE”, a mai spus Kelemen Hunor.

Vicepremierul a mai explicat că liderii români încearcă să aducă subiectul accederii la spațiul de liberă circulație european pe agenda JAI în această primă jumătate a anului 2023.

„Sigur, putem să ne gândim pe parcursul anului, dacă nu reușim în prima jumătate, să mergem în a doua jumătate a anului, când Spania va prelua președinția UE, dar ar fi de dorit ca în prima jumătate a anului să se ajungă la un acord”, a mai spus vicepremierul. 

Kelemen Hunora mai explicat și că „n-aveai de unde să știi anul trecut că apare o problemă de politică internă în Austria. Din păcate, austriecii și atunci au fost revoltați și acum sunt revoltați, nu puteai să știi că austriecii vor avea o problemă de politică internă legată de migrația ilegală și ei leagă această problemă de lărgirea Spațiului Schengen, sperând că vor rezolva problema lor internă înainte de alegerile care urmează să fie organizate în acest an, alegerile regionale”.

Deci diplomația românească, cu toate nemulțumirile noastre, ale tuturor, în acest dosar nu a făcut greșeli anul trecut, fiindcă n-aveai de unde să știi că în noiembrie iese un sondaj și se trezește cancelarul austriac cu această problemă și cu scăderea susținerii partidului pe care-l conduce. Deci din acest punct de vedere, acum știm care este problema lor, nu știam în noiembrie”, a mai argumentat șeful UDMR. 

Vicepremierul a mai arătat că „așa cum am fost și noi surprinși, toată Europa, inclusiv Comisia a fost surprinsă de această schimbare de poziție a Austriei, fiindcă în octombrie, când reprezentanții ministerelor de Interne au fost la București și au semnat acel acord de susținere a României, pentru a intra în Spațiul Schengen, Austria nu a avut nici o reținere. E adevărat, nu a fost ministrul de Interne, a fost un alt responsabil din Guvernul austriac, dar n-a avut nici o reținere. Nu numai România a fost surprinsă de această schimbare de atitudine a Austriei, ci întreaga Europă”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite