Judecătorul CCR Daniel Morar invită Coaliţia să desfiinţeze pensiile speciale, mai puţin ale magistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu, Kelemen Hunor, Dan Barna, Ludovic Orban, Dacian Cioloş FOTO: Inquam Photos / George Calin
Florin Cîţu, Kelemen Hunor, Dan Barna, Ludovic Orban, Dacian Cioloş FOTO: Inquam Photos / George Calin

Judecătorul CCR Daniel Morar a transmis partidelor aflate la putere că eliminarea pensiilor speciale, mai puţin cele ale magistraţilor, ţine doar de voinţa politică a Coaliţiei, Curtea Constituţională nefiind împotrivă. Problema este însă în interiorul Coaliţiei, acolo unde decizia a fost amânată pentru sesiunea din toamnă.

Într-una din rarele intervenţii publice din ultimii ani, judecătorul Daniel Morar s-a pronunţat inclusiv pe tema eliminării pensiilor speciale, acolo unde Puterea a eşuat în urmă cu doi ani, când a încercat abrogarea lor, dar şi când a mers pe varianta impozitării drastice. „Legiuitorul poate lua decizia CCR cum vrea el. Sunt pensii speciale prevăzute într-o sumedenie de legi speciale. Majoritatea beneficiarilor nu sunt magistraţi. Este adevărat că magistraţii au un cuantum şi pensiile speciale cele mai mari. Nu Curtea Constituţională îi împiedică să taie pensiile speciale. Curtea Constituţională a spus că nu puteţi tăia pensiile speciale ale magistraţilor, dar pensiile speciale în ţară asta sunt mult mai multe decât cele ale magistraţilor”, a declarat judecătorul CCR, într-un interviu pentru Aleph News.

De fiecare dată când PNL şi USR-PLUS au încercat să rezolve situaţia pensiilor speciale au mers pe varianta unui singur proiect de lege care avea în vedere mai multe categorii de pensii speciale, ceea ce a dus la eşecurile previzibile. Doar în prezent Coaliţia are o comisie din membri ai PNL, USR-PLUS şi UDMR care lucrează la un pachet de legi de patru luni, iar rezultatele sunt secrete.

Coaliţia lucrează

Aleşii responsabili de pregătirea pachetului de legi care să elimine pensiile speciale au declarat la unison că lucrează la modificările legislative, ceea ce făceau şi în urmă două luni, când au fost întrebaţi dacă au gata soluţiile legislative. Potrivit deputatului Cristian Seidler (USR-PLUS), o întâlnire a partidelor din Coaliţie a avut loc inclusiv săptămâna trecută, însă nu poate da detalii despre stadiul discuţiilor, fiind făcută o înţelegere între partide să nu vorbească de acest subiect până nu sunt legile gata. Şi deputata Mara Calista a punctat faptul că încă „nu s-a ajuns la nicio concluzie”. Singurul detaliu clar al aleşilor Coaliţiei este că Puterea va veni cu pachetul de legi până la finalul anului.

Surse din Coaliţie au precizat pentru „Adevărul” că lucrările comisiei sunt blocate exact pe tema pensiilor magistraţilor, pentru că încă nu ştiu cu ce soluţie să vină, din moment ce nu le pot desfiinţa, dar liderii pe partide le-au cerut să găsească o variantă prin care să fie schimbată formula de calcul, pentru a nu se mai ajunge la venituri de 20.000 de lei sau mai mult. Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost singurele eliminate de Coaliţie

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite