Jocul lui Dragnea la două capete declanşează un nou scandal diplomatic cu Palestina. De ce ezită liderul PSD să mute ambasada la Ierusalim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi ambasadorul Palestinei în România, Fuad Kokaly Foto: Camera Deputaţilor
Liviu Dragnea şi ambasadorul Palestinei în România, Fuad Kokaly Foto: Camera Deputaţilor

Liviu Dragnea şi ambasadorul Palestinei la Bucureşti se contrazic pe tema mutării ambasadei României din Israel. Ezitarea liderului PSD are la bază două motive: negocierile României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, dar mai ales refuzul Administraţiei Trump, apropiată de Guvernul israelian, de a facilita o vizită a liderului PSD în SUA, susţin surse politice pentru Adevărul.

Liderul PSD Liviu Dragnea i-a dat asigurări ambasadorului Palestinei în România că Guvernul nu va muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ieruslaim, pentru a nu strica relaţiile cu lumea arabă. „Ambasada Statului Palestina salută decizia domnului Liviu Dragnea potrivit căruia guvernul României nu va muta ambasada de la Tel Aviv, la Ierusalim. Prin declaraţia de azi, guvernul României a confirmat legitimitatea rezoluţiilor internaţionale potrivit cărora o pace durabilă şi justă nu se poate săvârşi decât prin existenţa celor două state, israelian şi palestinian, care împart Oraşul Păcii astfel încât Palestina, ţara mea, să poată avea dreptul la auto-determinare, libertate de mişcare şi acelaşi regim democratic în capitala ei, Ierusalimul de Est“, a transmis ambasadorul Palestinei în România, Fuad Kokaly, într-un comunicat pentru Digi 24.

La câteva ore distanţă, Liviu Dragnea l-a acuzat pe oficialul palestinian că dezinformează. „Am citit şi eu declaraţiile ambasadorului palestinian în urma întâlnirii pe care am avut o ieri cu domnia sa. Sub nicio forma nu reflecta discuţiile purtate ieri. Am spus clar ce am afirmat şi public de nenumărate ori: Ministerul Afacerilor Externe a finalizat analiza privind o eventuală relocare a Ambasadei României în Statul Israel. Ulterior, documentul a fost înaintat spre aprobare instituţiilor cu atribuţii în domeniul politicii externe şi securităţii naţionale. Având în vedere cele mai recente evoluţii din Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, analiza se află într-un proces continuu de actualizare“, a precizat Liviu Dragnea pentru stiripesurse.ro.

În luna martie, Liviu Dragnea pleda pentru mutarea ambasadei, în ciuda tuturor statelor UE. „România câştigă o relaţie specială cu Israelul. Sunt momente în istoria oricărei ţări când are nevoie de sprijin. Putem folosi acest moment pentru a avea relaţii şi mai bune cu Israelul. E un potenţial de dezvoltare şi mai mare. Sunt foarte multe investiţii care pot fi aduse în România. E şi o dorinţă a SUA“, spunea liderul PSD.

Dragnea, prins între Liga Arabă şi Netanyahu
Surse diplomatice susţin pentru „Adevărul“ că Liviu Dragnea joacă la mai multe capete. Pe de o parte, liderul PSD îşi doreşte ca Liga arabă să susţină România pentru obţinerea unui mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. România şi-a depus candidatura pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru intervalul 2020 – 2021, pe locul alocat Grupului Est-European, din care ţara noastră face parte. Alegerile pentru acest mandat vor avea loc în cadrul Adunării Generale a ONU, în iunie 2019. Candidatura României este unul dintre cele mai importante obiective ale MAE, iar un eventual eşec al fi decontat direct de Liviu Dragnea, susţin surse dipomatice pentru „Adevărul“.

Liviu Dragnea mai are şi câteva motive personale pentru a nu mai susţine cu ardoare mutarea ambasadei. Potrivit unor surse din conducerea PSD, Dragnea a mizat că mutarea ambasadei la Ierusalim, poziţie susţinută de administraţia Trump,  îi va aduce o vizită de răsunet în SUA. Donlad Trump are o relaţie foarte apropiată cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, care la rândul său este apropiat de Liviu Dragnea şi Guvernul Dăncilă. „Dragnea zice aşa: «Eu sunt prieten cu Netanyahu, Netanyahu e prieten cu Trump, deci se aşteaptă să-i spună şi de prietenul Liviu». Dragnea aşa vede lucrurile“, spunea Victor Ponta, în luna februarie, la Adevărul Live. Până la urmă, Dragnea a aşteptat degeaba o invitaţie din SUA, care l-ar fi ajutat în perspectiva alegerilor prezidenţiale din toamnă, la care liderul PSD ar vrea să ia parte, susţin sursele citate.

„A compromis credibilitatea României“
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi critică maniera în care liderul PSD anunţă decizii atât de importante în materie de politică externă. „Faptul că Dragnea a încălcat orice normă instituţională, anunţând decizii vitale pentru Orientul Mijlociu fără să consulte diplomaţii de carieră şi şeful statului - decidentul real în chestiuni de politică externă - a compromis credibilitatea României atât în mediile diplomatice, cât şi în lumea arabă. Toată politica noastră în Orientul Mijlociu şi toată credibilitatea noastră au fost pulverizate de credinţa lui Liviu Dragnea că poate trage pe sfoară şi poate duce de nas pe toată lumea, aşa cum face în PSD“, a scris Raeţchi pe Facebook.

Regele Iordaniei şi-a anulat vizita
În luna martie, aflată într-o vizită în SUA, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că „eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului“. Imadiat, Regele Iordaniei, Abdullah II, şi-a anulat vizita în România, „ca semn de solidaritate cu Ierusalimul“. Ulterior, Viorica Dăncilă a încercat să mai diminueze din impactul declaraţiilor susţinute în SUA. „A fost o opinie personală“, a spus premierul. Tot atunci, autorităţile din Maroc au anulat o invitaţie pentru o vizită oficială pe care o adresaseră preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. 
 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite