Jobbik nu poate fi interzis în România fiindcă nu are filiale aici, ci doar simpatizanţi, afirmă un deputat maghiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formaţiunea politică extremistă Jobbik nu poate fi interzisă în România, deoarece nu are filiale în ţară, ci doar simpatizanţi, a anunţat, joi, un deputat al acestui partd politic în Parlamentul ungar, Szavay Istvan, potrivit Medifax.

Acelaşi deputat afirmă că preşedintele partidului maghiar Jobbik, Vona Gabor, nu va mai ajunge în România până la alegerile parlementare din Ungaria, programate la 6 aprilie, pentru a-şi susţine candidatura.

Recent, Vona Gabor a intrat în centrul atenţiei publice după ce, potrivit unor informaţii, ar fi incitat manifestanţii de la marşul secuilor din Târgu-Mureş să comită violenţe, lucru pe care liderul partidului Jobbik îl neagă.

De asemenea, deputatul Szavay Istvan afirmă că partidul Jobbik nu este unul extremist sau naţionalist, ci are ca obiectiv susţinerea naţiunii maghiare, argumentând în acest sens că politicienii UDMR care contestă acest lucru au pur şi simplu „interese la guvernare”.

Szavay Istvan a mai declarat că partidul Jobbik  nu poate fi interzis pe teritoriul României deoarece nu are filiale înregistrate aici. „Nu putem fi interzişi pentru că nu avem filiale înregistrate, ci simpatizanţi. Problema este o diversiune sau o carte naţionalistă”, a afirmat deputatul in Parlamentul ungar, Szavay Istvan.

În legătură cu prezenţa lui Szavay Istvan, deputat al partidului Jobbik, în România, acesta a menţionat că este prezent în această perioadă pentru a prezenta maghiarilor cu dublă cetăţenie programul electoral, urmând să aibă întâlniri în viitor la Sfântu Ghoerghe, Baraolt şi Miercurea Ciuc.

Totodată, Szavay Istvan a mai spus că Jobbik a scris istorie şi a făcut un bine celor din Transilvania, dorinţa partidului pe care îl reprezintă fiind să obţină o majorare de cinci ori a resurselor pentru cetăţenii maghiari, precum şi crearea locurilor de muncă pentru maghiari în societăţi comerciale, unde să se ceară să se vorbească în această limbă.

Legat de evenimentele de luni, de la Târgu-Mureş, Szavay Istvan a afirmat că participanţii partidului Jobbik nu au nicio legătură cu acţiunile de protest organizate.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a afirmat recent că politicienii maghiari care îşi fac campanie electorală pe teritoriul României trebuie să respecte Constituţia şi legile ţării, subliniind faptul că are în vedere chiar o lege împotriva extremismului.

„În ceea ce ne priveşte, obiectivul nostru este ca oamenii politici maghiari să nu utilizeze perioadele de campanie electorală pentru a face declaraţii care contravin Constituţiei României şi statului de drept. (...) Statul român nu va tolera mesaje care sunt împotriva Constituţiei României. Oricine poate fi expluzat în plin sejur dacă nu respectă legea”, a declarat Traian Băsescu.

Ca o reacţie la acest mesaj, liderul partidului Jobbik, Vona Gabor, a spus că „Traian Băsescu şi Victor Ponta ori au fost dezinformaţi, ori fac un joc politic antimaghiar”, anunţând deopotrivă că dacă autorităţile române au o problemă cu el că susţine autonomia, atunci să-l informeze clar şi „să nu îmbrace intenţia lor reală într-o haină aşa de transparentă”.


Citeşte şi:

Traian Băsescu: Lecţii de la politicieni maghiari nu primim. Oricine poate fi expulzat în plin sejur

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis politicienilor maghiari care îşi fac campanie electorală pe teritoriul României să respecte Constituţie şi legile ţării noastre. Şeful statului a discutat cu premierul, astăzi, la Cotroceni, despre un proiect legislativ împotriva extremismului.

Vona Gabor, liderul Jobbik, scrisoare către Băsescu şi Ponta: Ori sunteţi dezinformaţi, ori faceţi un joc politic josnic şi antimaghiar

Liderul partidului extremist maghiar Jobbik, Vona Gabor, le-a trimis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Victor Ponta, în care le transmite că, dacă au o problemă cu el pe motiv că susţine autonomia, atunci să spună clar şi „să nu îmbrace intenţia lor reală într-o haină atât de transparentă“.

László Tőkés şi Csaba Sógor cer în Parlamentul European susţinere pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc

Eurodeputaţii români de etnie maghiară László Tőkés şi Csaba Sógor au cerut, luni, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg susţinerea instituţiilor europene pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc, în urma evenimentelor de la Târgu-Mureş, unde mii de persoane au manifestat pentru acest obiectiv, informează Agerpres.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite