Iuliana Scântei: Să citeşti pe site-ul CCR că e nevoie de revizuirea Constituţiei pentru a respecta deciziile CJUE este o glumă proastă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Iuliana Scântei, preşedinta Comisiei Juridice din Senat, a transmis că este „o glumă proastă” să citeşti pe site-ul Curţii Constituţionale a României că este nevoie de revizuirea Constituţiei pentru respectarea deciziilor CJUE . Liberala a precizat că reacţia Curţii la decizia CJUE privind supremaţia dreptului european nu reprezintă poziţia oficială a plenului CCR şi poate fi cel mult o părere juridică a preşedintelui CCR, Valer Dorneanu.

Reacţia Iulianei Scântei vine după ce Curtea Constituţională a României a transmis că decizia CJUE referitoare la faptul că judecătorii pot ignora decizii ale CCR, care sunt contrare deptului UE, fără a fi cercetaţi disciplinar, nu produce efecte în mod practic decât după revizuirea Constituţiei în vigoare, „care, însă, nu se poate face de drept”.

„Curtea Constituţională nu reprezintă România în relaţia cu Uniunea Europeană. Comunicatul CCR publicat pe site-ul instituţiei în data de 23 decembrie, cu referire la ultima decizie CJUE, e nul juridic si nu are niciun efect juridic obligatoriu pentru nicio autoritate a statului român sau pentru vreun cetăţean! Comunicatul de presă nu reprezinta poziţia Statului român faţă de UE”, a transmis Iuliana Scântei, printr-o postare pe Facebook, precizând că va pune în discuţia membrilor Comisiei Juridice a Senatului acel comunicat. 

Scântei: „Valer Dorneanu nu este CCR, deşi aşa se comportă”

Preşedinta Comisiei Juridice din Senat a subliniat că „politica europeana si externa a României nu se face prin comunicatele de presă ale CCR”. 

„Să citeşti pe site-ul CCR că e nevoie de revizuirea Constituţiei pentru a respecta deciziile CJUE este o glumă proastă! Nu e nevoie de nicio revizuire a Constituţiei ca să respecţi CJUE. 'A respecta CJUE' înseamnă de fapt să respecţi propria Constituţie în vigoare azi, adică prevederile art. 148. Este inadmisibil ca pe site-ul <<garantului supremaţiei Constituţiei>> să găseşti acest comunicat de presă, care nu reprezintă nici măcar poziţia oficială a Curţii, adică a plenului CCR format din cei 9 judecători. Acest comunicat neînsuşit de plenul Curţii poate fi doar o 'părere juridică' a Preşedintelui CCR Valer Dorneanu care controlează direct Compartimentul relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol care a postat acest text. Iar Valer Dorneanu 'nu este CCR' deşi aşa se comportă, iar opinia sa juridică retrogradă specifică anilor ‘90 nu poate reprezenta 'poziţia oficială' a Curţii Constituţionale din România”, a mai afirmat Iuliana Scântei. 

Nu în ultimul rând, Scântei a criticat şi partidul condus de Dacian Cioloş, USR, pentru reacţiile publice faţă de comunicatul CCR. Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion (USR) a declarat că nu vor întârzia să apară efecte precum infringement după ce Curtea Constituţională a afirmat că, pentru a pune în aplicare decizia recentă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) referitoare la supremaţia dreptului european, este nevoie de modificarea Constituţiei. Alesul USR a catalogat CCR drept o „instituţie retrogradă”.

„Prin declaraţii neinspirate, USR pare că 'invită' Comisia să declanşeze o procedură de infringement împotriva României pe tema statului de drept chiar cu riscul blocării fondurilor din PNRR doar ca să capitalizeze politic”, a transmis, la rândul său, Iuliana Scântei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite