Iordache, despre modificarea Codului Penal cu dedicaţie pentru Dragnea: Nicio lege nu se face cu dedicaţie. Nu facem decât să normalizăm o viaţă în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele comisiei pentru modificarea legilor justiţiei, Florin Iordache, susţine că modificarea Codurilor penale nu este făcută cu dedicaţie pentru liderul PSD Liviu Dragnea, ci pentru întreaga societate. Iordache a dat asigurări că nu va fi introdus un prag pentru abuzul în serviciu, infracţiune pentru care este judecat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă modificarea Codurilor Penale sunt cu dedicaţie pentru Liviu Dragnea, Florin Iordache a răspuns: „Nicio lege nu se face cu dedicaţie, nu este făcută pentru o anumită persoană, cum insinuaţi dvs. Legile se aplică întregii societăţi. Noi am venit cu anumite propuneri, care se vor modifica fără îndoială“. 

Opoziţia a acuzat că modificările Codurilor penale sunt "cu dedicaţie" pentru Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele comisiei, fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache, a susţinut însă că prin aceste modificări se vrea "normalizarea vieţii în România".

"S-au depus ieri de către grupurile parlamentare PSD-ALDE trei iniţiative care vizează modificările şi punerile în concordanţă a Codului penal, Codului de procedură penală şi Codului de provedură civilă cu deciziile Curţii, cu Directivele europene şi cu deciziile CEDO. În acelaşi timp, prin aceste trei iniţiative nu facem decât să normalizăm o viaţă în România, care trebuie să fie gestionată de nişte reguli clare", a spus Florin Iordache.

Întrebat dacă există posibilitatea ca pragul pentru abuzul în serviciu să nu mai fie, Iordache a spus: “Fără îndoială, da. Eu am spus că, dacă punem un prag de anumită valoare vom spune de ce acea valoare, şi nu o valoare mai mică sau mai mare. Eu cred că definirea abuzului în serviciu trebuie făcută fără un prag valoric, ţinând cont de cele două decizii ale CCR”.

Şedinţa de joi a comisiei a fost una în care s-au stabilit date organizatorice, iar preşedintele comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, a propus ca la dezbaterile generale, care au fost programate să înceapă în 2 mai, să fie invitaţi reprezentanţi ai CSM, ICCJ, Parchetului General, ai asociaţiilor magistraţilor şi procurorilor, ai Ministerului Justiţiei.

Deputatul USR Stelian Ion a ceut amânarea dezbaterilor cu 30 de zile, pe motiv că timpul pentru parcurgerea proiectelor este prea scurt. Ion a propus ca la dezbaterile generale să participe şi reprezentanţi ai mediului academic, iar Iordache a spus că este de acord, dar propunerile lor pentru modificarea Codurilor penale trebuie preluate de un grup paralmentar.

Astfel, Florin Iordache a anunţat că va trimite invitaţii la dezbaterile generale din comisie către reprezentanţii de drept penal ale facultăţilor din Bucureşti, Cluj şi Iaşi.

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a afirmat că ar vrea să ştie cine a redactat proiecul de modificare a Codurilor penale şi a acuzat că aceste modificări vor să aducă “liniştea celor care ar putea să intre sub sancţiunea legii penale”.

“N-avem transparenţă cu privire la redacarea proiecului. (…) Eu aş vrea să ştiu cine a scris acest proiect, dincolo de antetul domnilor parlamentari PSD-ALDE.(…) Este un proiect construit cu gândul la liniştea celor care ar putea să intre sub sancţiunea legii penale. E un proiect care doreşte să acopere nereguli care se întâmplă în viaţa publică, în lumea afacerilor. Mă refer la anumite articole care pot să favorizeze comiterea de infracţiuni şi care sunt relaxate într-un mod exagerat. (…) Pare un proiect făcut astfel încât să dirijeze indirect în dosare aflate pe rolul instanţeelor, la cele la care s-a referit toată lumea  - la dosarele domnilor Dragnea şi Tăriceanu”, a spus Cătălin Predoiu.

Deputatul USR Stelian Ion a catalogat propunerile “terifiante”, spunând că infractorii vor crearea unui stat mafiot. “Avem de-a face cu nişte propuneri absolut terifiante din punct de vedere al stautului de drept, al stabilităţii legisltive. În ciuda aparenţei unor discuţii aşa, civilitate, ceea ce se întâmplă în prezent în Parlament este inimaginabil. Infractorii doresc să creeze un stat mafiot, o legislaţie care să permită un paradis fiscal în România. (…)”, a afirmat deputatul USR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite