Iohannis va găzdui, vineri, Summitul B9. Printre invitaţi se află şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României, Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro
Preşedintele României, Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro

Klaus Iohannis va găzdui, vineri la Palatul Cotroceni, Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), transmite Administraţia Prezidenţială. Evenimentul este organizat la invitaţia preşedintelui României şi a preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda, ca iniţiatori ai acestui format, şi se va desfăşura cu prezenţa la Bucureşti a celorlalţi şefi de state din Formatul B9, precum şi a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Formatul B9 şi-a demonstrat în numeroase rânduri şi continuă să îşi demonstreze valoarea adăugată pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, fiind o platformă deosebit de utilă de coordonare şi consultare eficientă a Aliaţilor de pe Flancul Estic, precum şi la nivel transatlantic. Astfel, agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO, care va fi organizat la Madrid, în perioada 28 - 30 iunie 2022, şi va aborda, în mod prioritar, consecinţele generate de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei şi răspunsul Alianţei la acestea. Preşedintele Klaus Iohannis va pune accentul, în acest context, pe necesitatea consolidării posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, într-o manieră echilibrată şi unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră”, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, Preşedintele României va evidenţia faptul că cel mai important rezultat al Summitului de la Madrid este reprezentat de noul Concept Strategic, care va defini liniile directoare ale Alianţei cel puţin pentru următorul deceniu, un document care trebuie să fie ambiţios şi ancorat în realitatea din prezent, care este marcată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. În acest context, România vizează adoptarea unui Concept Strategic care să acorde prioritate apărării colective, să definească Rusia ca ameninţare la adresa NATO şi să consolideze Alianţa pe toate palierele, pentru a face faţă tuturor provocărilor prezente şi viitoare.

Continuarea sprijinului pentru creşterea rezilienţei Ucrainei şi a partenerilor din Vecinătatea Estică în faţa ameninţărilor şi provocărilor cu care se confruntă aceştia, precum şi politica NATO a „Uşilor Deschise”, inclusiv în ceea ce priveşte procesul de aderare al Finlandei şi Suediei, vor fi, de asemenea, abordate în cadrul discuţiilor la nivel înalt, mai indică sursa citată.

Formatul Bucureşti 9 (B9) este o iniţiativă lansată de Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de Preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Primul Summit B9 a fost organizat la Bucureşti, în noiembrie 2015.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite