Iohannis: „Trebuie să găsim soluţii pentru a ne deconecta de resursele Rusiei”. Ce spune despre un nou pachet de sancţiuni împotriva Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, unde participă la reuniunea extraordinară a CE, că România sprijină un nou pachet de sancţiuni pe gaz şi petrol împotriva Rusiei, precizând însă că este un subiect complicat pentru că foarte multe economii europene depind de aceste materii prime. Potrivit preşedintelui, pe agenda liderilor vor fi teme precum preţurile la energie, securitatea şi apărarea şi securitatea alimentară.

„Astăzi şi mâine se desfăşoară o sesiune specială a Consiliului şi temele pe care le dezbatem sunt de mare actualitate, evident şi pentru noi. Avem în această seară o temă foarte complicată, evident, legată de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Discutăm Ucraina din mai multe puncte de vedere. Discutăm de sprijin pentru Ucraina. Este vorba, evident, de un sprijin umanitar, dar şi de un sprijin bugetar; este vorba de a găsi căi pentru a sprijini economia Ucrainei, de exemplu pentru a înlesni exportul de grâu, o chestiune legată şi cu o altă temă, securitatea alimentară, la care voi reveni imediat”, a declarat Klaus Iohannis la Bruxelles. 

Şeful statului a menţionat că liderii europenei vor dicuta despre noul pachet de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse. „Este vorba însă şi de, deja aproape renumitul al şaselea pachet de sancţiuni, pachet de sancţiuni care aici la Bruxelles se discută deja de câteva săptămâni, este vorba de un pachet de sancţiuni pe gaz şi petrol. Este foarte complicat, pentru că multe economii europene depind de aceste materii prime. Aceste teme vor fi discutate în prima parte a sesiunii din această seară. Noi suntem de acord să promovăm acest nou pachet de sancţiuni, dar pentru a nu fi surprinşi de evoluţii, am insistat să fie cuprinsă o aşa-numită clauză de solidaritate în text şi voi insista ca această clauză să rămână, însemnând că, în cazul în care se întâmplă ceva, statele membre şi Comisia să ia de urgenţă măsuri pentru a veni, de exemplu în sprijinul nostru în cazul în care se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre.

„Avem de discutat despre sprijinul financiar, şi aici suntem de acord, este clar că Ucraina, fără sprijin, va avea dificultăţi majore„, a mai spus şeful statului precizând că „textul care este acum pe masă este un text la care am contribuit semnificativ şi cu care suntem de acord, vorbesc, evident, de textul de concluzii”. 

Referitor la pachetul de sancţiuni, preşedintele a precizat că „există diferite forme de majorităţi sau de a vota anumite speţe”. „În Consiliu se discută în consens. Dacă nu toată lumea este de acord, decizia nu se ia”, a mai spus preşedintele explicând că în cazul în care nu se ajunge la un acord pe pachetul de sancţiuni şase pentru Rusia, „nu se întâmplă nimic”, însă vor continua negocierile. „Nevoia unor noi sancţiuni este recunoscută de toată lumea, vorbim însă de tehnicalităţi, ce sancţionăm, unde se impune un embargo şi unde nu. Dacă azi şi mâine nu se ajunge la o concluzie, discuţia va continua. Ceea ce sigur, nu este bine, dar nici o catastrofă”, a mai spus preşedintele, precizând că unitatea ue „este nezdruncinată. Speculaţii care vin că se rupe unitatea UE şi că ne vom despărţi, sunt speculaţii, care sunt alimentate de narativul rusesc”. 

„Avem în continuare o temă pe care am menţionat-o deja - securitatea alimentară. Prin evoluţiile economiilor în timpul acestui război nefericit purtat de Rusia împotriva Ucrainei au apărut sincope în lanţurile de aprovizionare; una dintre sincopele cele mai grave este legată de faptul că Ucraina, prin blocajul făcut la porturile din Marea Neagră, nu mai are posibilitatea de a exporta cereale, în special grâu, aşa cum ar trebui să se desfăşoare, şi de aici începe un fel de efect de domino care se va duce până în Africa, până în America de Sud, în Asia. Temele sunt extrem de sensibile, le vom discuta şi vom căuta soluţii. România poate să ofere un sprijin semnificativ”, a mai spus preşedintele, arătând că „deja o parte importantă de grâu este exportată din Ucraina prin România”. „Cu ajutorul nostru sunt multe scutiri pe care le acordăm şi ajutoare semnificative pentru a înlesni această cale. Însă trebuie făcut mult mai mult, şi la aceste chestiuni vom lucra împreună şi le vom discuta”,a completat Iohannis. 

Potrivit preşedintelui, în cadrul reuniunii vor fi discutate, de asemene,a teme precum energia şi preţurile la energie. „Vom discuta mâine acest complex de energie, securitate energetică. Trebuie să găsim soluţii pentru a ne deconecta de resursele Federaţiei Ruse, dar, pe de altă parte, pentru a menţine preţurile la energie la un nivel competitiv şi, în definitiv, la un nivel pe care oamenii îl pot plăti„, a completat Iohannis. 

Şeful statului a precizat că liderii europeni vor discuta mîine despre securitate şi apărare. „Noi dorim să îmbunătăţim performanţa industriei de apărare europene. Pentru acest lucru există bani disponibili. Sigur, România are interesul de a fi parte din acest demers şi noi sprijinim toate eforturile, cu o remarcă importantă: orice se face în domeniul securitate şi apărare trebuie făcut în complementaritate şi în corelare cu NATO, altfel lucrurile devin greu de coordonat”, a precizat Iohannis. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite