Iohannis solicită CCR să constate că Legea privind achiziţionarea Vilei Florica este neconstituţională în ansamblu

0
0
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos
Preşedintele Klaus Iohannis. FOTO Inquam Photos

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis, joi, Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind achiziţionarea imobilului Ansamblul conacului Brătianu - Florica („Vila Florica”), situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş, de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

În luna martie, Ionuţ Vulpescu, ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale la acea vreme, a anunţat că instituţia vrea să îşi exercite dreptul de preempţiune pentru Ansamblul Brătianu - vila Florica din judeţul Argeş. „Am decis să fac demersurile ca statul, Ministerul Culturii, să îşi exercite dreptul de preempţiune pentru Ansamblul Brătianu - vila Florica din judeţul Argeş”, a afirmat Ionuţ Vulpescu.

El a mai spus: „Am deschis toate procedurile, astfel încât statul român să poată purta discuţii. Am luat această decizie şi în contextul Centenarului de anul viitor. Rolul ministerului este important. Am promis că toate casele care au legătură cu făuritorii Marii Uniri să aibă parte de atenţia noastră. Vom păstra, sper, în funcţie de negocieri, această vilă”.

Domeniul Florica - format din conac, fermă, capelă, cramă, gară şi chiar un observator astronomic, toate amplasate în mijlocul unui vast parc, înconjurat de podgoriile de la Ştefăneşti - este opera primilor doi Brătieni, Ion şi Ionel, tată şi fiu, care - fiind pasionaţi constructori, în special ultimul - au transformat o cochetă casă de administraţie a moşiei într-o somptuoasă reşedinţă boierească, în care s-au luat importante decizii privind istoria noastră, potrivit culturabratianu.ro. Conform casei de licitaţii Artmark, conacul poate fi achiziţionat pentru minim 2 milioane de euro.

În prezent, pe acest domeniu îşi desfăşoară activitatea Centrul de Cultură „I.C. Brătianu”, instituţie finanţată de Consiliul Judeţean Argeş. Legea la care se face referire în sesizarea preşedintelui României arată că ministerul este autorizat să realizeze procedura de achiziţie. Mai este prevăzut că Centrul de Cultură „Brătianu” îşi va continua activitatea în acest imobil, sub autoritatea Consiliului Judeţean Argeş.

„Având în vedere obiectul de reglementare, precum şi conţinutul normativ,  considerăm că Legea privind achiziţionarea imobilului Ansamblul conacului Brătianu – Florica („Vila Florica”), situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş, de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale contravine prevederilor art. 1 alin. (4) şi (5), art. 4 alin. (2), art. 16 alin. (1), art. 44 şi art. 61 alin. (1) din Constituţie şi, în consecinţă, este neconstituţională în ansamblul său”, se arată în sesizare.

Legea, ca act juridic al Parlamentului, reglementează relaţii sociale generale, fiind, prin esenţa şi finalitatea ei constituţională, un act cu aplicabilitate generală. „În măsura în care domeniul de incidenţă al reglementării este determinat concret, dată fiind raţiunea in personam/ut singuli a reglementării, legea dobândeşte un caracter individual, fiind concepută nu pentru a fi aplicată unui număr nedeterminat de cazuri concrete, în funcţie de încadrarea lor în ipoteza normei ci, de plano, într-un singur caz, prestabilit fără echivoc”.

Obligativitatea respectării caracterului normativ al legii, mai transmite administraţia prezidenţială, a fost ridicată la nivel de principiu de către instanţa constituţională prin Decizia nr. 600/2005. „Astfel, chiar în absenţa unei prevederi prohibitive exprese, este de principiu că legea are, de regulă, caracter normativ, natura primară a reglementărilor pe care le conţine fiind dificil de conciliat cu aplicarea acestora la un caz sau la cazuri individuale”.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite