Iohannis, premiat în SUA pentru performanțele privind relațiile transatlantice

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis va fi premiat în cadrul unei eveniment organizat de Atlantic Council, un think-thank din SUA, pentru performanțele privind relațiile transatlantice.

FOTO Inquam
FOTO Inquam

„Premiile Distinguished Leadership ale Consiliului Atlantic celebrează persoanele cu cele mai înalte performanțe ce întruchipează pilonii relației transatlantice. În fiecare an, evenimentul adună o audiență internațională de elită, inclusiv actuali și foști șefi de stat, lideri politici și politici, ambasadori, membri ai Congresului și ai administrației, comandanți militari, lideri de afaceri internaționali și lideri din lumea presei“, arată pagina Atlantic Council, care anunță premierea șefului de stat.

Alături de șeful de stat vor fi premiate alte 3 personalităţi: generalul Christopher Cavoli, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), Gina Raimondo, Secretarului Comerţului din SUA şi Michelle Yeoh, Ambasador al Bunăvoinţei pentru ONU.

Candidatura la șefia NATO

Nominalizarea șefului de stat vine urma anunțului privind candidatura la șefia NATO. În context, ambasadorul SUA la NATO a reiterat susținerea pentru Mark Rutte.

Cred că sunteţi conştienţi de faptul că poziţia SUA este că îl susţinem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general, dar avem cel mai mare respect şi pentru prietenul nostru, preşedintele Iohannis, şi apreciem că a intrat în competiţie şi îi dorim toate cele bune, în timp ce noi continuăm să dezbatem această problemă (alegerea viitorului secretar general - n.r.) în cadrul Alianţei”, a declarat Julianne Smith. 

În schimb, președintele a explicat în cadrul unei conferințe de presă că nu își retrage candidatura, afirmând că are șanse „rezonabile” de câștig. 

Membrii NATO se vor reuni în perioada 9-11 iulie, la Washington, SUA, în cadrul Summitului care va marca 75 de ani de la la înființaea alianței. Liderii vor încerca atunci să ajungă la un consens cu privire la selectarea unui succesor al lui Stoltenberg - al cărui mandat a fost prelungit pentru a patra oară la summitul din 2023 de la Vilnius, Lituania.

Nu intenționez nici să mă retrag, nici să negociez altceva. Da, sunt câteva afirmații în spațiul public. În continuare, consider că șansele mele sunt rezonabile”, a susținut șeful statului, întrebat dacă ia în considerare să se retragă și că se îndrepte către o altă funcție la nivelul instituțiilor din UE. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite