Iohannis: Nu ar fi rău un plan al Guvernului de economisire a energiei

0
0

Președintele Klaus Iohannis a precizat că ar fi binevenit și un „plan decent” al Guvernului român privind economisirea „cu cap” a energiei, măsură deja luată de alte state europene.

Klaus Iohannis, la Consiliul European informal de la Praga FOTO Presidency
Klaus Iohannis, la Consiliul European informal de la Praga FOTO Presidency

Șeful statului a fost întrebat dacă se impune ca și România să vină cu un plan de reducere a risipei în materie de energie.

Eu cred că nu ar fi rău să se elaboreze un plan decent. Repet, nu vrea nimeni să stea lumea în frig, dar un plan decent de economisire cu cap, cu măsură, este probabil binevenit”, a punctat președintele României, fiind întrebat dacă nu ar trebui și Guvernul României să se gândească la un plan de economisire.

Întrebarea a venit în contextul în care unele țări europene vin cu planuri de reducere a risipei și consumului, ultima fiind Franța.

Klaus Iohannis a negat faptul că ar putea fi găsite soluții referitoarela aprovizionarea comună cu energie. „Tema a fost vehiculată de mai mulți vorbitori, dar, cum această întâlnire a Comunității Politice a fost prima, sigur că nu s-a luat o decizie, cum în acest format nici nu se pot lua decizii care devin obligatorii. Este un format de dezbateri, de elaborări de proiecte și discuțiile pentru prima întrunire au fost bune, dar, sigur, nu putem să așteptăm ca o primă întrunire de câteva ore să rezolve probleme care sunt foarte complicate”, a afirmat șeful statului.

Soluțiile pentru stăvilirea prețurilorla energie

Klaus Iohannis a precizat și ce a discutat cu șefa Comisiei Europene pe tema prețurilor la gaze și energie. „Am discutat ieri, în marja reuniunii, destul de mult cu doamna Președinte von der Leyen despre aceste chestiuni. Sunt luate în considerare două măsuri. Una este de plafonare a prețurilor gazului, o măsură care este gândită pe termen relativ scurt, până trecem de iarnă, însă Comisia trebuie să vină cu detalii elaborate de experți pentru ca această limitare a prețurilor, price capping, cum spun ei, să nu afecteze pe furnizorii care sunt de partea noastră, de exemplu, Norvegia, care livrează o treime din gazul european”.

Cealaltă măsură care este luată în discuție este creșterea alocării pentru proiectul REPowerEU, adică schimbarea resurselor energetice, și este o măsură care și pentru noi ar fi binevenită. Știți deja că recent a fost aprobată o suplimentare pentru România de aproape 1,5 miliarde de euro pentru REPowerEU, deci pentru diversificarea resurselor energetice. Cred că, în definitiv, este nevoie de un pachet mai amplu de măsuri, nu doar pentru a trece iarna, ci să beneficiem în perspectivă de energie suficientă și la prețuri accesibile pentru populație”, a mai punctat șeful statului. 

Iohannis a pledat pentru măsuri mai ferme pe zona energetică. „E nevoie de măsuri mai hotărâte decât am avut până acum, pentru a duce prețul energiei în jos. Cu toate sancțiunile, cu toate măsurile – care au fost bune, ce s-au luat până acum – nu s-a reușit încă o coborâre semnificativă a prețurilor energiei și asta înseamnă că trebuie să fim mai hotărâți. Eu rămân la propunerea mea, să despărțim piața gazului de piața electricității, și cred că din ce în ce mai mulți din Consiliu sunt de aceeași părere. Sper să se convingă și Comisia că asta este una din măsurile care poate să dea rezultate”, a conchis Iohannis.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite