Iohannis, la Bruxelles: Cioloş e o variantă bună de premier. Nu mă interesează dacă viitorul premier are carnet de partid, ci asumarea politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, înainte de Consiliul European, că nu este obligatoriu ca viitorul prim-ministru să fie membru al unui partid politic. În schimb, este nevoie ca acesta să fie asumat de un partidul care va avea majoritate în următorul Legislativ. Precizarea vine în contextul în care şeful statului i-a cerut lui Dacian Cioloş, în urmă cu trei săptămâni, să-şi asume o orientare politică dacă vrea să rămână premier.

”Un premier politic, în accepţiunea mea, este un premier clar asumat de un partid sau de o coaliţie de partide. Pe mine, sincer, nu mă interesează deloc dacă este membru cu carnet sau nu este membru cu carnet. Aceasta este problema partidului şi a relaţiei între partid şi persoana respectivă. Nu e rolul preşedintelui să verifice dacă şi-a plătit cotizaţia. Nici nu mă interesează, mă interesează asumarea politică”, a declarat preşedintele Iohannis, întrebat dacă viitorul premier va trebui să fie membru de partid cu acte. 

Întrebat dacă Dacian Cioloş este o variantă bună pentru ocuparea funcţiei de premier după alegerile parlamentare din 11 decembrie, Iohannis a răspuns: „Sigur că este o variantă bună. Dacă un an de zile a fost bun şi eu l-am desemnat, cum să nu fie bun şi în continuare? Dar, repet, această desemnare va depinde de partide, dacă partide îşi asumă această propunere. Sunt întâlniri pe care preşedintele le face cu partidele după alegeri. Dacă acolo vin partidele şi spun: «noi avem probabil o majoritate, noi îl propunem pe Cioloş», atunci consider că este o propunere politică şi voi ţine cont foarte serios de această propunere”.

La sfârşitul lunii septembrie, întrebat dacă premierul Dacian Cioloş ar trebui să se înscrie într-un partid, şeful statului spunea: "Personal, cred că ar face bine să continue proiectele începute, dar atunci să îşi declare măcar simpatia sau adeziunea sau preferinţa pentru partidul cu care ar putea să colaboreze în viitor, sigur după alegerile parlamentare". 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite